автобусни превозвачи
Автобусните превозвачи започват протест от днес.

Превозвачи от Ямбол, Бургас и Сливен протестираха срещу въвеждането на тол системата. Те искат отлагане и по-ниски такси. Ако това не се случи, прогнозират фалит на транспортни фирми.

Регионалният министър Петя Аврамова заподозря „политически елементи” в протестите.

„Така и не разбрах исканията на тези протестиращи, защото забележете, това, което беше казано публично е, че не харесват размера на тол таксите. Няма повече възможност за намаляване на тол таксите, накрая ще се окаже, че българските граждани, които карат с винетка ще издържат пътищата, по които пътува тежкотоварният трафик”, каза регионалният министър.

Тя бе категорична, че повече отстъпки няма да има.

„Аз разчитам, че голяма част от българските превозвачи, които не са партийно подстрекавани, ще бъдат коректни, ще положат тези усилия в първите дни да пътуват с маршрутни карти. Така, че и ние в България да въведем този справедлив начин на таксуване и да имаме една модерна тол система електронна, която да даде възможност за събиране на повече приходи за по-добри пътища, защото на нас ни трябват пари за асфалт, за мантинели, за пътни знаци, за пътна маркировка, и очакваме приходите от тази система да ни дадат такава възможност да подобрим пътната безопасност”, подчерта тя.

От своя страна проф. Олег Асенов от Агенция „Пътна инфраструктура“ каза:

„Смятам, че направихме достатъчно отстъпки на превозвачите. Във всеки един момент тяхното становище, техните тези надделяваха. Като основният аргумент, за да надделяват техните тези беше реформата да се случи”.

И добави:

„Случи ли се веднъж реформата, види ли обществеността и всички реалните резултати, които ние ще получим, след това всеки може да направи извод – кой е бил прав, който е бил крив, кой е защитавал държавния интерес и защо трябва да бъдат направени промени, ако това се налага. С това не искам да кажа, че може да се наложи промени на тарифа или покритие. Ако имаме планираните приходи, ако тези планирани проходи се увеличават във времето, основно и от по-интензивния трафик и стриктен контрол на международния трафик, то значи реформата е ефективна”.

По-рано премиерът беше изслушан от народните представители за тол-системата. Изказването му може да прочетете или гледате ТУК.

Министър Петя Аврамова също говори пред депутатите. Как протече дебатът може да видите ТУК.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!