Бившите служебни министри представиха политическия си проект „Продължаваме промяната“ и новите лица, които са част от него. Те обявиха приоритетите и бъдещите си цели.

Сред представените нови лица бяха Деница Петкова, която е магистър инженер и предприемач и Яна Болникова, която е била част от екипа на Министерството на икономиката.

„В последните 4 месеца започнахме промяната. Имахме много ясни и точни цели. Първата – да спрем корупцията. Пример за това е ББР. Вторият беше да освободим малкия и среден бизнес. Приоритет номер 3 – да привлечем високотехнологични инвестиции. Приоритет номер четири беше да разпределим равномерно всичко получено. Всъщност вие ни познавате, не включваме нищо ново, просто искаме да продължим направеното през тези четири месеца. Не е важно дали си ляв или десен, важното е да си почтен”, каза Кирил Петков.

Той обяви и на какви критерии трябва да отговарят хората, които ще станат част от проекта им.

„ Те трябва да имат добра кариера извън политиката, да не са били в повече от 1 партия, да нямат скандали, които не могат да се проверят. Всеки член ще подпише и договор за почтеност, с който ще гарантират, че нямат скрити финанси“, обяви той.

Петков предупреди, че в следващите месеци по техен адрес ще се чуят лъжи и призова хората да вярват само на казаното от тях самите. Той обърна внимание, че от „Продължаваме промяната“ не се страхуват и работят в екип.

„Ще бъдем в листите за депутати, както и хората зад нас“, каза още Петков и обяви, че целта им е да съставят коалиция на почтените, която да има над 121 депутата в следващото НС.

Коментиран бе и президента Румен Радев, който ги бе назначил като служебни министри. Петков и Василев заявиха, че и той е и кандидатът им за президент, защото представлява техните ценности.

„Това не е президентска партия. Ние много го харесваме, защото през последните три месеца той ни даде пълна свобода на действие. В последната седмица и половина сме говорили с над 7 партии. Всички ни поставят две условия – няма да дават пари на никого и не искат никой да им пълни листите. Хора, ние имаме нужда от регистрация. Ще се самофинансиране. Просто изгубихме много време”, посочи Петков.

Той добави, че ще работят прозрачно и няма да приемат финансиране от хора, с които не биха работили.

От своя страна Асен Василев заяви, че все повече млади хора ще се връщат в страната, ако нещата тук се оправят.

„Истината е, че данъците в България са достатъчно високи. Те няма нужда да се пипат. Има достатъчно постъпления в хазната, особено ако НАП отиде при големите фирми и си ги събере. Има достатъчно постъпления, за да имаме нормално образование, нормално здравеопазване, да се погрижим за  възрастните хора и да си направим нормална инфраструктура. Въпросът е, че всички контролни механизми са изключени, каза Василев.

Той обърна внимание, че няма контрол върху разходването на средствата. Голяма част от парите се разходват без обществени поръчки. Освен това българите плащаме тройно и четворно за прости неща, каза той и добави, че ако започнем да плащаме истинската стойност и започнем да искаме истинското качеството, ще имаме една изключително богата и процъфтяваща държава, която дава равен старт на всички, в която можеш да получиш добро образование, без да ходиш на частни уроци.

„Това не е утопия. Аз съм получил такова образование”, каза още той.

Според Асен Василев следващото правителство на България ще е коалиционно. Той каза още, че всеки депутат има глава на раменете и трябва да вземе най-доброто решение за България, а не за партията, на която е член.

„Господин Гешев не ни е пръв приятел“, каза още Василев.

От своя страна Кирил Петков изрази увереността си, че в следващия парламент ще има над 121 депутати от коалиция на почтените.

От брифинга не стана ясно коя ще е партията – мандатоносител, с която ще участват в предстоящите парламентарни избори през ноември. Бившите министри от служебното правителство подчертаха, че мандатоносител им е нужен единствено, защото няма време за регистрация на партията до изборите.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!