коалиция

„Продължаваме промяната“ разглеждат вариант да получат мандат още тази седмица, а следващата да преминат към гласуване на състава и структурата на Министерски съвет в пленарна зала. Лидерът на ПП Кирил Петков вече заяви, че в четвъртък или най-късно в петък тази седмица „Продължаваме промяната“ ще вземе първия проучвателен мандат за съставяне на кабинет.

Партиите от бъдещата коалиция са потвърдили, че проектът за коалиционно споразумение е на финалната права.

Всеки участник в бъдещото коалиционно управление ще има вицепремиер, потвърди съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Асен Василев. Ще има и вицепремиер, който ще отговаря за ефективното управление, общо ще бъдат 5. Калина Константинова потвърди, че е едната от номининациите за вицепремиер на „Продължаваме промяната“. Става дума за вицепремиер на ефективното управление.

Не е мислено как точно ще се случи подписването на споразумението. Заложен е 4-годишен мандат, каза Асен Василев.

БСП

Документът вече е изпратен на „Позитано“, където БСП трябва да го гледат, да направят своите корекции и да го върнат обратно.

Председателят на БСП Корнелия Нинова потвърди тази информация. Тя посочи обаче, че в документа са залегнали и министрите и структурните изменения в бъдещия кабинет. Съобщи, че едно от исканията на левицата е било записано в документа, а именно изграждане на ядрена енергетика чрез нови ядрени мощности, но не е уточнено къде точно – дали на площадката в Белене или в АЕЦ „Козлодуй“.

„Ще разберете имената, предложенията за имена, след като финализираме писмения документ споразумение. Винаги сме ви казвали едно и също. Първо, споразумението и политиките черно на бяло изчистено окончателно, след това постове и имена. Още от началото на водене на разговорите, ние заявихме позиция да има обща лидерска среща, всички да седнем едновременно да изясним спорните въпроси, а не да си препредаваме един на друг промени в споразумението. До този момент ПП не са ни поканили на такава обща среща и до този момент знаем, че ще подписваме отделно”, каза Нинова.

Демократична България

Лидерът на „Демократична България“ Христо Иванов предупреди, че не трябва да бъдат високи изискванията към коалиционно споразумение, съставено за такова кратко време и от формации, които имат различна идеология, приоритети и програмни цели още в предизборната кампания.

Нагласата е да участваме с експертни фигури в кабинета. Ние имаме какво да дадем. Влизаме със съзнание за това колко трябва да сме внимателни за тази сложна конструкция. Затова решихме с ген. Атанасов да стоим назад и да не товарим конструкцията с твърде голяма политизация, добави още той. Късно вечерта в сряда приключиха и процедурите по номинации за министри в кабинета от страна на Демократична България.

Надежда Йорданова е предложена за министър на правосъдието, Борислав Сандов за вицепремиер, министър на екологията и отговарящ за промените в климата, Божидар Божанов за министър на електронното управление.

ИТН

От „Има такъв народ“ бяха лаконични и отказаха да назоват имена. Знае се вече едно име, съобщено от Кирил Петков – това е Калина Константинова.

Съпредседателят на ПП Кирил Петков заяви, че оптимистичният вариант е в петък да вземе проучвателния мандат за съставяне на кабинет и в рамките на 7 дни да го върне на президента.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук