възобновяеми източници на енергия

От няколко години и Турция, и Гърция, с много големи темпове развиват възобновяемите си източници на енергия и това е пътят, по който тръгват развитите държави. Това каза в интервю СПЕЦИАЛНО ЗА ДЕБАТИ.БГ енергийният експерт проф. Георги Касчиев.

„Турция, която е много подценявана страна и икономика, от няколко години, с много бързи темпове, развива възобновяемите източници на енергия. Тя вече е сред първите 20 в света. През последните години, около 4 000 мегавата вкарва в действие, за сметка на тези източници. Лъвската част е на фотоволтаични централи и вятърни генератори. Същите планове, макар и не чак толкова мощни, има и Гърция”, обясни той.

Според него България вече не може да изнася електроенергия на конкурентни цени.

„Защо не е печелившо? Защото при нас, главният източник на енергия са въглищните централи, чието производство стана изключително скъпо, откакто се повиши въглеродните емисии. Преди няколко години те бяха 8 евро на тон, сега са около 25. Тоест, три пъти увеличение. При тези цени, новите вятърни генератори и фотоволтаични централи вече произвеждат електроенергия на по-ниска цена. Ако нашата електроенергия е около 120 лева на мегават (над 60 евро), то тяхната енергия е от порядъка на 50-55 евро. Така че, на пазара те са по-конкурентни”, обясни още експертът.

По думите му това е и причината България да е намалила износа на електроенергия с 26%. Дори през януари, страната ни е била нетен получател.

„В плана „Енергетика и климат” е записана една абсурдна цел – да изнасяме 8 млрд. киловат часа годишно. Трябва да организираме нашите мощности, да станат 14-15-16 хиляди мегавата, щото видите ли трябвало да изнасяме 8 млрд. За да изнасяме 8 млрд. на година, това означава постоянно да изнасяме по 900 мегавата. За първите два месеца, износът е под 100 мегавата (около 80). Това са нереални планове, които, не мога да разбера, защо се градят на непреклонната увереност, че ние трябва да бъдем някакъв енергиен център на Балканите и трябва да изнасяме огромни количества електроенергия”, обясни още професорът.

Цялото интервю с проф. Георги Касчиев може да прочетете ТУК.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!