проф.Тодор Кантарджиев
на снимката: проф.Тодор Кантарджиев

Ситуацията с коронавируса започва да става притеснителна, заяви пред БНР проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести и член на Националния оперативен щаб. По думите му „самосъзнанието на сънародниците ни“ е било надценено. Той препоръча стриктно спазване на мерките за хигиена и социална дистанция, които са напълно пренебрегвани напоследък. Проф. Кантарджиев пропусна да каже, че тестовете, както и случаите, са се увеличили в пъти. Днес при установени 117 заразени има направени 1360 проби. През април и май тестовете бяха по няколко стотици.

„Тенденциите са смущаващи, в последните осем дни имаме завишаване на положителните случаи. Това ме притеснява. Взривовете в огнища станаха много в страната. Хората са заразени от неспазване на елементарни правила – да не се събират по много и на затворени места. Това ще донесе много негативни последици“ – коментира проф. Тодор Кантарджиев,

Според него не е логично поставяне на КПП на входовете и изходите на градовете или затваряне на хората вкъщи:

„Все още мисля, че има съзнание у хората да пазят себе си и семействата си… За съжаление у нас, за разлика от други държави, се появиха противоречиви и взаимноизключващи се послания. През март и април бяха взети навременни мерки, това доведе до слабо разпространение… Но медийното пространство беше залято от приказки, имаше противоричиви и взаимноизключващи се изказвания, включително и от лекари“.

Проф. Кантарджиев повтори призива за съвестно спазване на противоепидемичните мерки и бе предпазлив по отношение на перспективите за ваксина срещу Ковид-19:

„Надценил съм самосъзнанието на сънародниците ни… На закрити обществени места препоръчвам маски, използване на дезинфектанти, избягване на събирания на големи групи на закрито… Маската предпазва… Лъчът ми надежда беше хората да знаят какви мерки да предприемат и как да ги прилагат. Ако беше така, щяхме да ликвидираме вируса и усилията ни щяха да бъдат да не допускаме внос на вируса. Надеждите на СЗО са, че сме близо да ваксина. Съмненията ми за нея са до каква степен тя ще предпазва от инфекция и колко дълго ще предпазва, дали тя няма да доведе само до по-леко протичане на заболяването. Ваксината срещу този вирус трябва да предизвиква реакция на клетъчния имунитет.“

При отпускането на мерките пред повече от месец професорът предупреди, че трябва да внимаваме „да не се удавим на брега“.

Прегледът на съотношението на заразените и тестваните обаче показва, че то не се е променило съществено в сравнение със средата на април и положителни резултати има в 3-4% от тестовете. Така напримар на 15 април са установени 34 новозаразени от тествани 577 души прдения ден, на 16 април са доказани 53 души от 435 теста, а на 17 април са 46 души от 636 тествани. Днес установени са 117 заразени от 1360 проби.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!