Кантарджиев
На снимката: проф. Кантарджиев

С идването на зимните месеци се очаква увеличаване на броя заразени в страната. Това каза пред Нова телевизия директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев.

„През месец септември разпространението на вируса в България спадна до едно от най-ниските нива в Европейския съюз. Това доведе до неглижиране на мерките. Маските доказаха, че са ефективни. Няма една научна статия против тях.”, добави Кантарджиев.

Проф. Кантарджиев посочи, че опасната граница, която не трябва да преминаваме е 25 случая на 100 000 души.

По негово мнение мерките за пазаруване по магазините се спазват най-добре в София. Той коментира и работата на Националния оперативен щаб през последните месеци.

„Ние не сме спирали да работим активно. Ангажиментите ни са да даваме предложения на базата на научен анализ. Още днес всички директори на РЗИ ще получат прагови стойности, които трябва да ангажират с внимание”.

Във връзка с притесненията за противоепидемичните мерки в училище проф. Кантарджиев обясни, че ако се спазва дистанция и не се вика в класните стаи, то възможността да се заразите е по-малка.

Проф. Кантарджиев припомни и кои са най-уязвимите – хората над 65-годишна възраст, тези с хронични заболявания и болните от рак.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!