проф. Коста Костов
на снимката: проф. Коста Костов

Не може да се обясни защо тази епидемия има такъв отзвук в целия свят при положение, че не е несравнима с други такива, като например грипната, сподели в интервю за „Дебати.бг“ професорът по белодробни болести Коста Костов. той припомни, че дори Световната здравна организация е допринесла за объркването с противоречивото си поведение в началния стадий на пандемията от коронавирус.

„За мен тази епидемия и нейният световен политически и обществен отглас са мистерия. Избягвам да говоря за моите рефлекси на медик и рефлексите на медицинската общност, защото ние, медиците, реагираме болезнено на всяка заплаха, която предвещава висока заболеваемост и смъртност. Това е нашата професионална защита и емпатия към обществото. Искам да мисля като средностатистически гражданин, попаднал в тази анормална обстановка. Като такъв мисля, без да ангажирам никого, най-малкото колегите от експертния съвет, че една от причините е необичайното разминаване между мненията на експертите, което внася значимо объркване не само в обществото, но дори и сред медиците, а най-вече сред политическите лидери, които пък се вслушват в онова, което искат да чуват. Нека си припомним противоречивите послания на СЗО в течение на епидемията, които разколебаха доверието в организацията, защото подведоха дори и световни политически лидери, които изразиха остро недоволството си. В това отношение в редица страни се допуснаха и големи грешки в управление на епидемията“ – смята професорът.

Проф. Костов бе категоричен, че в хода на справянето с епидемията българската здравна система се е приспособила бързо и медиците са се представили достойно. Според него големите поуки от кризата трябва да са за политиците, за които е крайно време да осъзнаят необходимостта от поддържане на по-подготвена за неочаквани предизвикателства здравна система. по думите на професора, ако не се направят верните изводи и промени, „ще посрещнем следващото предизвикателство със същата институционална паника, с която го посрещнахме сега“.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!