Проф. Младен Григоров
На снимката: Проф. Младен Григоров

COVID-19 е биологично оръжие, което е изкуствено създадено, за да обърне икономиката в света. В това отношение успя. Справянето с него ще е изключително трудно. Това каза кардиологът и дългогодишен ръководител на ВМА проф. Младен Григоров в интервю за „Фокус“.

Той обърна внимание, че краят на пандемията далеч не се вижда.

„Само наивници – дано да не съм прав – могат да вярват, както сега започват приказки, че това било последното издихание на епидемията. Какво последно издихание?! Тя става все по-голяма“, каза Григоров.

Професорът обясни, че ще трябва да свикнем с нея и да се ваксинираме. Смъртните случаи при ваксинираните са десетки пъти по малко.

„С всичките й кусури, така или иначе е доказано в целия свят, че върши сериозна работа и че тези, които са ваксинирани, умират по-малко, изкарват по-леко болестта, ако се разболеят, но най-важното е, че умират много по-малко“, каза Григоров.

„Аз съм на 85 години и съм минал през какви ли не епидемии, но такова чудо не си спомням. А и в исторически план не си спомням, като изключим на времето чумните епидемии, но тогава не е имало нищо за справяне с тях. Епидемиите имат способността, в определен момент, когато голяма част от населението преболедува, да се самоограничат. Тук няма такова нещо“, коментира още той.

По думите му Националният план за справяне с коронавируса засяга главно най-тежко болните. Справянето с епидемията е въпрос на епидемиология, обясни той и добави, че това касае строгия режим на изпълнение на указанията на „всичките тези неща, които са говорени десетки пъти“.

„Напълно адекватен е за справяне с най-тежко болните, първо – за живота им, и второ – с оглед на финансовия ресурс, който е хвърлен при тях. Той е огромен. Така че това е напълно правилно. А що се отнася до епидемиологичната част – там сме най-меката държава в целия свят може би. По отношение на мерките – знаете, че са или половинчати, или дето ги има, никой не ги спазва или почти никой не ги спазва.

Проф. Григоров обърна внимание, че у нас смъртността е голяма, но това се дължи не само на вируса, а и на придружаващите болести и нездравословният ни начин на живот.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук