проф.Тодор Кантарджиев
на снимката: проф.Тодор Кантарджиев

Преболедувалите COVID-19 е достатъчно да бъдат ваксинирани с една единствена доза, като съветът ми е това да се случи през есента. Това съобщи проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести и член на Националния оперативен щаб.

„Според мен ходът на пандемията обикаля 2 години, след което има вероятност да придобие сезонен характер, да е най-силен краят на есента и началото на зимата, малко преди грипа и да придобие ендемичен характер. Това означава малки групи от болни хора, но с по-дълга продължителност, ще се явява в отделни колективи, семейства и групи в следващите години, но няма да има пандемичен характер. Тогава може да се ваксинираме като за грип“, коментира проф. Тодор Кантарджиев.

Той бе категоричен, че най-важни са личната хигиена и персоналната отговорност.

„85% от хората спазват мерките, 10% не ги спазват от неразбиране и неглижиране и 5% го правят нарочно и напук, което компрометира в момента“, добави проф. Тодор Кантарджиев.

 Очаква се спад в заболеваемостта през лятото

Според проф. Кантарджиев циркулацията на вируса ще намалее през лятото заради топлото време.

„Нито бразилската, нито южноафриканската, нито нигерийската, които са две мутации ги няма в нашата страна. И ако не ги допуснем, ще е добре. Има го само британския щам, в последната седмица в Кюстендил, Сливен, и Бургас над 85% от циркулиращите вируси са от британския щам“, каза още Кантарджиев.

Ваксините срещу COVID-19 покриват всички мутации без нигерийската

Всички мутации се покриват от ваксините, с изключение на една, нигерийската от декември месец, която се изкарва по-леко, имаме готовност за нови мутации. Компаниите са готови, ако има нови щамове, в рамките на месец така да пригодят ваксините, че да отговарят и на последните мутации. Ако се появи нова мутация, която не се покрива от ваксините, ще ни се наложи есента учените да правят друга ваксина.

„Производителят застава зад това да са 2 убождания от една и съща ваксина, в момента се водят клинични изпитвания да има възможност да се сменят ваксините“, допълни проф. Тодор Кантарджиев.

По думите му се работи да се създаде и една обща ваксина за грип и коронавирус. Той припомни, че днес се навършва точно една година след първия случай на COVID-19 в България.

1 година COVID-19 в България

Измина една година откакто в България бяха регистрирани първите случаи на коронавирус. Година, преминала в ограничителни мерки и променила познатия начин на живот на хората, година, изпълнена с предизвикателства пред властите, пандемия, осветила натрупаните проблеми в здравната система.

„Една година по-късно, първите случаи на COVID-19 в България бяха в болниците в Габрово и Плевен. Тогава имахме само 2 работещи лаборатории, нямаше бързи антигенни тестове, нямаше над 150 лаборатории, нямаше маски, защитни облекла. Въпреки това мисля, че всичко беше под контрол. Грешката беше, че се допуснаха много хора, едната част, наричайки се лекари, другите не лекари, да създадат едно недоверие в обществото, а от там идва и страхът. Аз винаги съм бил честен с хората, не съм скривал нищо, пред съвестта си съм чист, пред моите пациенти и пред българските граждани, пари не съм взимал за промоция за ваксини“, каза проф. Тодор Кантарджиев.

Отлагане на плановият прием заради COVID-19

 Той засегна и темата за отлагането на плановия прием и плановите операции.

„Не е национално решение, а на областните щабове, това сериозно компрометира здравеопазването, осигуряването на помощ на хората, има много хора с натрупани планови операции, но това се прави в интерес на здравето“, подчерта проф. Тодор Кантарджиев. По негови думи болниците не трябва да се превръщат в огнища за разара с COVID-19

35% от интензивните легла в болниците са свободни

 „На територията на София положението с леглата за заразени с коронавирус е тревожно. През последните седмици има трайно увеличение на случаите с около 700 до 800 на брой седмично. Засега в болниците все още има свободни легла. Заети са 65% от интензивните легла и малко над 55% от леглата за леки и тежки случаи”. Това заяви директорът на РЗИ-София Данчо Пенчев.

„Столичната РЗИ е в постоянен контакт с директорите на болниците. При нужда могат да се разкрият още легла за заразени с COVID-19. Ситуацията се следи денонощно”, каза още той.

По думите му държавата има готовност и за въвеждане на допълнителни мерки при необходимост.

 В София над 85 000 души са ваксинирани срещу COVID-19

„От началото на ваксинацията в София са пристигнали 105 000 ваксини, от които са раздадени 95 000. Ваксинираните лица са над 85 000, най-големите обхванати групи са възрастни над 65 г., лекари, учители и участващите във функциониране на основни структурни звена”, каза още Данчо Пенчев.

На въпрос дали е подсигурено слагането на втората доза ваксина на всеки, поставил си първата, той отговори: „На територията на София-град са подсигурени вторите дози на ваксинираните с Pfizer и Moderna. Всички, които са получени от AstraZeneca досега са сложени като първа игла, но поради големия срок за поставянето на втора, ние считаме, че фирмата ще компенсира доставките и ще достигне регламента, който е договорен за получаване, така че да има достатъчно и за втора игла”.

Той беше категоричен, че спазването на мерките е начинът, по който може да предпазим и себе си, и близките си и да облегчим лекарите в болниците.

Заради болен от COVID-19 в самолет 100 души са под карантина

 Шефът на РЗИ разкри и случай от петък следобед. „В самолет, идващ от Хамбург, човек се качва положителен и му става зле по време на полета. Три часа е в контакт със стотина пасажери и екипаж. Тези хора, които кацнаха на летището в София, трябваше да бъдат карантинирани. Това отнема страшно много време и ресурс. 100 здрави човека заради безотговорното отношение на един „, уточни медикът.

Запитан дали е възможно да се затворят отново ресторантите, той заяви: „Да, при определени условия. За момента няма конкретни прагове, при които това да се направи”.

България очаква 21 хиляди дози от ваксината на „Пфайзер”

Днес в страната се очаква да пристигнат 21 060 дози от ваксината „Пфайзер”. Доставката е част от разделените в пет пратки количества от 105 хиляди дози, които България трябва да получи.

От препарата на „Модерна“ у нас трябва да пристигнат 85 хиляди дози през март. От препарата на „АстраЗенека“ се чакат две доставки. Първата ще бъде от 76 800 дози на 9 март, а на 12 март ще долетят още 28 800 дози.

Ваксинират членовете на секционните избирателни комисии

Към настоящия момента в София продължава поставянето на ваксини на записалите се членове от секционните избирателни комисии. То се извършва по списъци, подадени от районните администрации на Столична община и утвърдени и разпределени от Столичната РЗИ.

Към настоящата дата общо имунизираните граждани са около 300 хиляди.

497 са новозаразените с COVID-19 за денонощие у нас

 497 души са новозаразените у нас за денонощие, починали са 21 болни, а 385 са се излекували, показват данните на Единния информационен портал. През изминалите 24 часа са направени 2 971 теста и са поставени 1513 дози ваксини.

Активните случаи в момента са 36 807, като от тях 5776 са хоспитализирани, а 456 са настанени в интензивни отделения.

Над 50 000 души са ваксинирани с по две дози ваксини.

Пръв с ваксина срещу COVID-19 бе проф. Костадин Ангелов

От 27 декември 2020 г. у нас започна имунизационната кампания срещу COVID-19 на територията на цялата страна. Първият ваксиниран бе здравният министър проф. Костадин Ангелов.

„Днес България заедно с почти всички европейски държави се изправяме в едновременни усилия за провеждане на победоносна битка срещу COVID- 19. Вярваме, че със започването на ваксинирането ние ще победим тази световна пандемия и ще се върнем към нормален начин на живот”, каза здравният министър проф. Костадин Ангелов след неговата ваксинация.

„Измина една много тежка година, изпълнена с много трудности и мъка. Ние сме във война, но дойде нашето оръжие. То ще ни спаси и ще ни върне прегръдката и целувката с нашите деца и близки. Ние сме длъжни и имаме необходимост да върнем целувката и прегръдката с нашите деца”, заяви генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!