Критичният доклад на САЩ дори е смекчен, смята Чуков
на снимката: проф. Владимир Чуков

Критичният доклад към България на Държавния департамент на САЩ по темата с човешките права, дори е смекчен и относително „мек“. Той не трябва да ни стряска или да ни изненадва. Това коментира специално за ДЕБАТИ.БГ международният анализатор проф. Владимир Чуков.

Той дава пример с доклада по време на мандата на Барак Обама, когато острият тон към страната ни е бил много по-осезаем.

Тогава думите бяха много по-остри. В по-предния парламент имаше 3 патриотични формации, които подкрепяха ГЕРБ. Тогава те бяха обект на квалификации, които бяха направо шокиращи, в сравнение със сегашните за полицейско насилие, корупцията и цензурата в медиите. Но това няма как да не бъде отразено, виждате България на кое място е по свобода на словото, например.

Проф. Чуков отбелязва, че в случая няма подобни определения и не трябва да се учудваме, защото повече изброени казуси са били подробно отразени в медийното и обществено пространство в България.

Проблемното отношение на държавата към гражданите, състоянието на съдебната система като ахилесовата пета на нашата държава от самото ни приемане в ЕС – това са неща, които всички ги знаем, но сега са казани от американското посолство с емпирични примери.

Важен акцент е, че изводите към други държави-съюзници на САЩ са още по-трагични, защото темата с човешките права е много важна част от външната политика на САЩ. Особено отчетливо това се вижда при администрацията на новия президент Байдън. Личното мнение на проф. Чуков е, че при Тръмп констатациите е нямало да бъдат толкова „черни“.

Специално с идването на Байдън, този критерий рязко отиде на преден план. Има разлика межди демократическата и републиканската администрация на Белия дом. За демократите това е водещо. Например те отново поставиха на дневен ред случая „Хашоги” със Саудитска Арабия, докато Тръмп се опита да го потули, същото важи и за правата на човека в Египет, който е важен, стратегически партньор.

Защо е недопустимо чуждо посолство в България да коментира доклада; очаквало ли е българското правителство „индулгенция“ от САЩ срещу закупуването на американски самолети; ще повлия ли и как този „шамар“ върху изборите – четете по-късно в цялото интервю на ДЕБАТИ БГ.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!