Централната избирателна комисия (ЦИК) и Комисията за защита на личните данни възпрепятстват бързото произнасяне на съда за видеонаблюдение от броенето на бюлетините в изборната нощ, заявиха от „Демократична България“.

Според юриста Надежда Йорданова делото е насрочено за 14 април, като твърдението на експерта е, че е абсурдно ЦИК и КЗЛД да искат повече време да се запознават със собствените си разпоредби, заради които се стигна до съдебен иск.

„Те на практика извършиха атентат срещу демократичните права на гражданите да проведем избори при едни ясни изборни правила. За всички беше важно да има в сила влязло решение“, коментира юристът Надежда Йорданова, която представлява „Демократична България“ в процеса.

Тя изрази надежда съдът да се произнесе в рамките на деня и все пак решение до изборите да има. „Не приемам позицията на ЦИК и КЗЛД, която беше изразена в съдебното заседание и която не допусна решаването на този спор по същество. Всички аргументи, които чухме от тях, бяха направени извън съдебната зала. Явно колегите бяха готови с тях. Защо поискаха отлагане? Явно целите са различни, а не постигане на справедливост, правосъдие, ясни и честни избори“, допълни тя.

Припомняме, че на 15 март стана ясно, че съдът разрешава видеозаснемането и излъчването от броенето на бюлетините след края на изборния ден.

Това се случи, след като на 10 март ВАС върна делото за видеонаблюдението на изборите за ново разглеждане от Административен съд София – град, след като на 15 февруари АССГ остави без разглеждане жалбата срещу решението на Централната избирателна комисия от 8 февруари за утвърждаване на Указания за обработването и защитата на личните данни в изборния процес. Делото беше образувано по жалба на „Демократична България“.

На 19 март ЦИК обяви, че ще обжалва разрешението за видеозаснемане на броенето на бюлетините.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук