проф. Златогор Минчев
на снимката: Експертът по киберсигурност проф. Златогор Минчев

Откакто има мобилни телефони, които са достъпни за отделните граждани, те могат да бъдат следени. Това каза в интервю СПЕЦИАЛНО ЗА ДЕБАТИ.БГ експертът по киберсигурност проф. Златогор Минчев.

„Романът „1984“ вече е факт – Големият брат може да ни наблюдава. Въпросът е, че сега в условията на пандемия, в които се намираме, започва да се коментира прекалено много, защото се нарушават основни човешки права и свободи, които досега сме имали за даденост. Така или иначе всеки от телекомите може да ни мониторира, в случай, че има извършено нарушение и по-скоро около това тече целият дебат. А именно – докъде се простират правата и свободите на гражданите в условия на извънредна ситуация“, обясни проф. Минчев.

По повод намерението на правителството да следи поставените под карантина граждани, експертът по киберсигурност каза:

„Това, което беше анонсирано в публичното пространство е супер лесно – инсталирате си приложение на телефона или просто следят вашето местоположение на база на клетките.
Затова МВР няма ангажимент да извърши нещо, освен ако се обърне към мобилния оператор, който има тази информация. Така че, практически и сега си ни следят, въпросът е къде отива тази информация – дали се използва с търговски цели или за нещо друго“.

По думите му през следващите 10 години, в дигиталното обществото понятието за лично пространство ще се промени.

„Така или иначе голяма част от приложенията, които инсталираме, следят нашето местоположение и ни изпращат допълнителна рекламна информация. Тук просто по различен начин се поставя въпросът дали централизирано може да се извърши този процес. Краткият отговор е да, може.“

Цялото интервю с проф. Златогор Минчев очаквайте по-късно в рубрика ИНТЕРВЮ на ДЕБАТИ.БГ

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!