Куче от порода кане корсо /снимка: Pixabay/

Под надзора на Софийска районна прокуратура се извършва проверка по сигнал за агресивни кучета в двора на бившия плувен басейн „Мария Луиза“.

От прокуратурата уточняват, че преписката е образувана по материали, изпратени от 01 РУ – СДВР, в които се посочва, че на 08.03.2020 г. в гр.София лицето Г. П. /най-вероятно съпругата на бизнесмена Иво Прокопиев, който описа случая с кучето си във „Фейсбук“/ разхожда кучето си порода бордър в парк „Борисова градина“, в близост до бившия плувен басейн „Мария Луиза“. То било пуснато да се движи свободно, без повод. По време на разходката животното влязло в двора на плувния комплекс, където било нападнато и убито от намиращите се там две кучета, порода кане корсо.

По преписката незабавно е постановено извършването на проверка, която да установи нарушена ли е целостта на оградното съоръжение, а на собственика на двете кучета е разпоредено да предостави документи за регистрация на животните. Указано е да се провери как се отглеждат те и дали условията отговарят на изискванията по Закона за защита на животните и на Закона за ветеринарномедицинската дейност. Следва да се установи и дали собственикът на животните е изпълнил задълженията си да не допуска те сами да напускат мястото на отглеждане, да навлизат в чужда собственост или на обществени места, както и да предотврати всяка проява на необоснована агресия на кучетата на обществени места и при ситуации, застрашаващи живота и здравето на хора и животни.

Прави впечатление възможна връзка с друг случай, за който Районната прокуратура е сезирана от граждани на 21 юни 2019 г., при който двете кане корсо са убили друго домашно куче, влязло през оградата в къпалнята. Не е ясно какво е становището на прокуратурата след проверката на този предишен инцидент.

Предстои да бъдат снети обяснения от всички запознати със случая лица, сред които управителят и изпълнителният директор на бившия плувен басейн „Мария Луиза“, както и представители на общинското предприятие „Екоравновесие“.

След приключване на проверката, наблюдаващият прокурор ще прецени налице ли са достатъчно данни за извършено престъпление и следва ли да бъде образувано досъдебно производство.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук