Възстановяват „зелените коридори“ за ваксиниране срещу коронавирус. Така ще могат да се ваксинират и хората, които не попадат в целевите групи, съобщиха от Министерството на здравеопазването. Уточнението е обаче, че първо трябва да минат тези от приоритетните групи.  Ако останат флакони тогава ще се ваксинират всички. Новината дойде днес след обед след като сутринта пристигна поредната пратка от ваксини AstraZeneca.

Заповедта на здравния министър дойде след като по-рано днес премиерът Бойко Борисов нареди, „ако има чакащи”  „зелените коридори“  да бъдат пуснати още днес.

„Ако има чакащи на „Пирогов“, на ВМА, и пред големите болници – пуснете зеления коридор да минат днеска хората. Възстановете и тези няколко дни, докато дойде 8 март за следващата доставка, която имаме“, разпореди тази сутрин премиерът.

Засега обаче не е ясно дали навсякъде ще има масова ваксиниране и докъде ще стигнат ваксините.

Според пресцентъра на здравното министерство председателят на Националния ваксинационен щаб Красимир Гигов е изпратил указания до председателите на Българския лекарски съюз – Иван Маджаров, на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България – Любомир Киров и до директорите на регионалните здравни инспекции за усвояване на всички флакони от наличните в страната ваксини.

По този начин, когато във ваксинационните пунктове няма достатъчно желаещи от приоритетните фази ще се имунизират и непопадащи в целевите групи.

Това на практика означава, че човек може да отиде да чака, но чак като минат всички от приоритетните групи ще стане ясно дали ще може да се ваксинира. Напълно е възможно само да си изгуби времето.

Ще има ли ваксини за „зелените коридори“?

Утре се очакват над 21 хиляди дози от ваксината на Pfizer/BioNtech. До момента са ваксинирани над 210 хиляди души с първа доза

Към края на седмицата страната ни очаква още 80 000 дози от „AstraZeneca“, но точната дата не е сигурна след проблемите с доставчика.

До момента зелените коридори не успяха да работят и седмица. След като миналия уикенд се извиха опашки пред пунктовете в четвъртък масовото ваксиниране спря поради липса на ваксини.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!