На снимката: президентите на САЩ и Русия, Доналд Тръмп и Владимир Путин

Руският президент Владимир Путин обсъди в понеделник по телефона по-тясно сътрудничество по въпроса за коронавируса с президента на САЩ Доналд Тръмп, като двамата се договориха и за „консултации“ относно цените на петрола, съобщиха от Кремъл.

„Държавните глави изразиха сериозна загриженост относно обхвата на разпространението на коронавирус в света“, се казва в изявление на Кремъл.

Те „обсъдиха по-тясно сътрудничество между двете страни“ по отношение на реакция на пандемията от коронаруса, гласи изявлението, без да дава повече подробности.

Тръмп и Путин също „обмениха мнения относно настоящото състояние на световния пазар на петрол. Те организират консултации между Русия и САЩ по този въпрос“ чрез съответните си министри на енергетиката.

Тръмп по-рано днес заяви, че също така очаква Путин да поиска отмяна на американските санкции. Все още нямя коментар от една от двете страни дали въпросът действително е бил повдигнат и как е отговорил американският президент.

Цените на петрола се сринаха по-рано този месец след срив на преговорите между ръководената от Саудитска държава ОПЕК и Москва, което доведе до ценова война.

Съперничеството между Саудитска Арабия и Русия раздели мненията на анализаторите за това коя от двете страни е по-готова за тази конфронтация и коя е в по-изгодна позиция. Рияд обаче изглежда по-агресивен, като увеличава добива. Днес оттам бе съобщено, че ще се вдигне износът на петрол до рекордните 10,6 милиона барела на ден, съобщи АФП.

Служител в енергийното министерство заяви, че от месец май кралството планира да увеличи износа на петрол с 600 000 барела на ден, с което общият износ ще се увеличи до 10,6 милиона барела нефт.

Това означава, че най-големият износител на нефт в света, който вече обяви увеличение на добива от април, ще добави поне 3,6 милиона барела допълнително на световния пазар на фона на пренасищането му и ниските цени на петрола.

Тази политика обаче започна да се отразява и на американските производители, което предизвика загриженост у президента Тръмп.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!