На снимката: доц. Атанас Мангъров

Хората трябва да спрат да се притесняват толкова, защото тази болест не е толкова опасна , колкото се представя – каза в интервю пред бТВ инфекционистът доц. Атанас Мангъров. По думите му повечето от нас ще изкарат това заболяване, без изобщо да разберат, че са били болни. Д-р Мангъров отрече твърденията, че искането му за масово тестване на българите с бързи тестове е базирано на личен търговски интерес и разясни защо е необходимо масовото тестване.

Според Атанас Мангъров е изключително важно с тестове за наличие на антитела да се установят тези, които вече са прекарали коронавируса, както и преди колко време, защото така ще се даде възможност да се установи с кои други хора са контактували и респективно са заразили. Така ще може да се поставят под карантина само тези, които са опасни за останалите.

„Когато ние нямама тази информация, не знаем кого точно да изолираме и изолираме всички вкупом, което не е най-добрата логика“ – поясни доц. Мангъров.

Запитан за маските, той обясни, че те предоставят много слаба защита и не са надеждно предпазно средство. По думите му те са все едно човек да си сложи решетка на прозореца и да се надява тя да спре мухите. Запитан дали е преглеждал пациент с коронавирес, лекарят отговори:

„Със сигурност“ – и добави, че си е правил „бърз“ тест, който е отрицателен.

По думите на Мангъров, попитан за съвет срещу коронавируса, „всички ние ще го изкараме, а 80-90% дори няма да разберат“.

„Когато човек го хване, нама да умре в 99 на сто от случаите“ – каза Мангъров.

По думите му дори при най-възрастните, които имат съпътстващи заболявания,  шансът да починат вследствие на усложнения от коронавирус е равен на шанса това да стане от други болести, като обикновения грип. Мангъров посочи, че в Китай всяка година умират от най-различни заболявания 10 500 000 души, а от новия вирус – едва три хиляди.

Доц. Мангъров заяви, че нарежданията на оперативния щаб трябва да се спазват, но най-важно е хората със съпътсващи заболявания да се пазят и да не се движат с много хора накуп. Околните също така трябва да пазят такива хора, но да не се изпада в крайности, призова инфекционистът.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!