заседналия кораб Vera SU

Паралелно се правят пет плана за изваждането на заседналия кораб край Камен бряг VERA SU и неговото разтоварване. Това съобщи на брифинг служебният министър на транспорта Христо Алексиев. Той заяви, че още днес ще потърси отговорност за неуспеха на операцията досега.

Всяка една технология ще бъде съобразена с мерки, които да защитят околната среда, обърна внимание той. Очаква се мерките да бъдат съобщени по-късно днес.

„В момента времето в района на кораба е лошо, има вълни 3-4 бала. Имаме два основни приоритета – околната среда и здравето на хората. Има готовност и за евентуалното на 9-членния екипаж, ако времето се влоши допълнително“, обясни Алексиев.

 

При допълнително влошаване на времето се планира евакуация на екипажа на блъсналия се в Камен бряг турски товарен кораб.

Престъпна небрежност в годините е довела до ситуацията, заяви Алексиев. Корабът е заседнал вече близо две седмици без да се правят опити да измъкването му.

Липсват както платове за такива ситуации, така и каквато и да било ресурсна обезпеченост, обясни Алексиев. Той обеща още днес да започне да наказва отговорните.

По думите му става въпрос за престъпна безотговорност. Липсват разработени процедури за това – как се реагира в подобни ситуации. Няма и ресурсна обезпеченост от страна на държавата, нито от страна на частния бизнес.

„С оглед предпазването на околната среда са предприети всички действия и горивото е източено от кораба“, каза още транспортният министър.

От своя страна министърът на екологията Асен Личев гарантира, че няма да се допусне увреждане на околната среда, както и да се създават рискове за здравето на населението и увреждане на защитената зона.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!