„Изумително е, че на фона на енергийната и икономическа криза в цяла Европа, „Демократична България“ бърза да тласне страната ни във войната още преди дори да е свикан парламент. Ако със същата страст, с която лобират за Украйна в НАТО, работеха и за правосъдната реформа, и за интересите на българските граждани, сега обществената тежест на тази формация щеше да бъде различна. За мен е трудно за вярване, че ръководството на коалиция, която претендира за демократичност и морал в политиката, може да си служи с такива откровени лъжи и манипулации“.

Това каза президентът Румен Радев от Прага, където за втори ден участва в лидерската среща на Европейската политическа общност.

Думите му идват в отговор на журналистически въпрос относно заявката на „Демократична България“, че още в първия ден на 48-мото Народно събрание ще внесат проект за решение за предоставяне на военно-техническа помощ на Украйна. Повече за предложението – четете тук.

Както обаче лесно може да се провери, предоставянето на оръжие на Украйна по никакъв начин не вкарва страната ни във война. Повечето държави в Европа отдавна помогнаха на Украйна с въоръжение и това не ги въвлече във война. Нека не забравяме още, че България беше една от първите страни, към които Русия спря газоподаването, независимо дали бяхме изпратили оръжие на украинците към онзи момент, или не. 

„С пълна убеденост не подписах декларацията за присъединяване на Украйна в НАТО, защото това сега означава война НАТО-Русия“, каза още Радев.

Няма да допуснем санкции, които увреждат енергетиката и икономиката на България, посочи още той.

Още новини от деня – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

1 коментар

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук