партии парламента

Рекордните 465 секции ще бъдат разкрити за гласуване в чужбина на предстоящите избори на 4-ти април. Техният брой е с 94 повече в сравнение с този от парламентарния вот през 2017-та година. Това става ясно от решение на Централната избирателна комисия.

Тази година са подадени  рекордните 87 216 заявления на българи в чужбина, които искат да гласуват на мястото, на което живеят.

Броят им е почти двоен на фона на интереса към откриване на секции в чужбина извън дипломатическите представителства на последните парламентарни избори през 2017 г. Тогава подадените заявления бяха 45 071.

Българите ще могат да гласуват в 69 държави. Най-много секции ще бъдат открити Германия. Там българите ще могат да подадат гласа си в 69 специално разкрити пункта. В Берлин ще има четири секции, в Мюнхен – три. В Хамбург, Бремен, Франкфурт, Щутград, Манхайм и Кьолн – по две.

Пълният списък със секциите зад граница може да бъде намерен на сайта на ЦИК.

35 секции ще има в САЩ, Турция и Великобритания. Това е максималният брой места за гласуване в страни извън Европейския съюз, разрешен от Изборния кодекс.

В Лондон (Великобритания) ще бъдат разкрити 13 изборни пункта.

В Чикаго (САЩ) секциите ще бъдат пет, а Ню Йорк – две.

В Истанбул и Бурса (Турция) ще има по седем места за гласуване, а в Измир – четири.

Според решението на ЦИК в Испания, в която има също голяма българска диаспора, но и е в Европейския съюз се разкриват 53 избирателни секции. В Италия  секциите ще бъдат 25, във Франция – 18, а в Австрия – 17.

Секции за гласуване няма да има в Ирак, Сирия, Либия, Йемен и Афганистан. Причината е високият риск за живота на гражданите.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!