Нощна стража

Реставрацията на картината на Рембранд „Нощна стража“, която заема видно място в изложбата на Залата на славата в Държавния музей в Амстердам, ще бъде представена пред обществеността, пише вестникът The Guardian , позовавайки се на директора на музея Тако Дибитс.

Съобщава се, че процесът на възстановяване може да се наблюдава не само в музея, но и в Интернет. Междувременно пълното възстановяване на картината може да продължи няколко години, а самата работа ще струва няколко милиона евро. Сред реставраторите ще бъдат експерти от Rijksmuseum, от Техническия университет в Делфт, както и от чуждестранни експерти.

Foto: Daniel Maissan

Музеят ще изгради павилион от седем квадратни метра със стени от прозрачно стъкло. Той ще загради пространството около платното, където ще работят реставраторите. Първо, те ще проучат платното и планират да започнат самата реставрация през юли 2019 г.

3D визуализация на павилиона

Последният път, когато картината е била ремонтирана е през 1975 г., слад като посетител на музея я поврежда с нож. Сега отново е необходимо възстановяване, тъй като, според Тако Дибитс, признаците на повреди по картината се появяват отново.

Груповия портрет с рамери 3,5 на 4,5 метра известен като „Нощна стража“, е нарисуван от Рембранд през 1642 г. Картината е поръчана от Стрелковата дружина – отряд на холандската национална милиция, която иска да украси новата си сграда.

Картината е била подлагана на опити за повреждане или унищожаване три пъти. Първият път, когато парче от платното е било изрязано, вторият път, когато посетител и нанася повече от 10 удара с нож и третият път картината  е била залята със сярна киселина.

 

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук