За първи се проведоха тестове на робот, който да бъде в ролята на домашен помощник на територията на САЩ. Те бяха проведени от автомобилният производител Toyota. В продължение на 3 дни екип на компанията работи заедно с машината и с парализиран рейнджър от американската армия.

Домашният помощник е изпълнявал задачи, като носене на вода и леки закуски, отваряне на входната врата и други. Експериментът е ранна стъпка в посока изработването на машини, които да са в ползва на възрастни хора или такива със затруднени двигателни функции.

„Невероятно е. За мен е действително конфортно да мога да правя разни неща и да не съм зависим от никого”, коментира изживяването рейнджърът Роми Камарго.

Военният е парализиран вследствие на куршум, попаднал във врата му преди 9 години в Афганистан. В момента той живее със семейството си в Тампа, Флорида. Камарго и неговата съпруга Габи управляват неправителствена организация за подкрепа на хора с наранявания в областта на гръбначния стълб.

Роботът разчита топлинни сензори, за да „вижда” какво прави. Домашният помощник е оборудван с голяма механична ръка, за да прихваща обекти.

В друг тест Toyota използва технология за разпознаване на лица, за да може роботът да отваря вратата на Камарго, тъй като, ако той се намира отвън, без да е взел телефона си със себе си, това би било предизвикателство за него.

За целта Toyota са поставили камера пред входната врата. Когато тя разпознае лицето на мъжа, роботът, който е вътре в дома му, веднага се заема с натискането на специален бутон, отварящ входната врата.

По машината все още има много да се работи. Засега тя не може да пълни бутилката с вода самостоятелно. Дъг Мур, главен мениджър в проекта на Toyota, посочва, че компанията мисли как да подобри интеракцията на робота с хора.

В дългосрочен план, нации със застаряващо население, като Япония например, евентуално ще са в центъра на търсенето на подобни домашни помощници.

Ще минат години, преди машините да са напълно подготвени, но Камарго е изпълнен с надежда.

„Просто да знам, че това ще помогне на толкова много хора, за мен е страхотно”, казва мъжът.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!