Борисов ГЕРБ

Българският премиер Бойко Борисов обвини в сряда политическите си противници, че се опитват да подкопаят правителството му с цел блокиране на по-дълбоката интеграция на България в Европейския съюз, пише „Ройтерс“.

61-годишният Борисов, чието трето правителство встъпи в длъжност през 2017 г., беше подложен на натиск тази седмица заради аудио файл, публикуван от някои местни медии, в който се чува глас, подобен на този на премиера, който прави обидни забележки по адрес на председателя на парламента и на заместник-министър.

Гласът на записа също се хвали с това, че е поръчал независим финансов регулатор да извърши проверка в българска компания.

„Ройтерс“ не можа да потвърди автентичността на файла.

Проверка от прокуратурата

Прокурорите започнаха проверка на аудиото, която се отнася до събития от април 2019 г., за да проверят дали то е придобито чрез незаконно подслушване и дали е било променяно.

В емоционално изявление от централата на неговата дясноцентристка партия ГЕРБ, в сряда вечерта Борисов заяви, че аудиото е преправяно и го нарече „манипулация“.
Той каза също, че снимките му, публикувани по-рано в сряда на местен новинарски сайт, са инсценировка.

На една от снимките Борисов е показан да спи до нощно шкафче, на което има пистолет. Други снимки показват само нощното шкафче, напълнено с банкноти от 500 евро и златни кюлчета.

„Ройтерс“ не можа да потвърди автентичността и на снимките.

Спирачка за еврозоната?

„Днес нашите политически противници стигнаха дъното – каза Борисов – Защо сега? Защото юли е важен месец … България, заедно с Хърватия, уверено върви към банковия съюз и еврозоната … Те няма да ме накарат да се откажа, нито ще спра.“

България, една от най-бедните страни на Европейския съюз, се надява да се присъедини към „чакалнята за еврото“ – ERM-2 – през юли. Борисов заяви, че влизането в банковия съюз ще осигури строг надзор над паричните потоци и банките и ще насочи страната, която едно време беше най-близкият сателит на Съветския съюз, стабилно към евроатлантическата общност.

Нарастваща популярност


Въпреки обществения гняв заради ендемичната корупция в страната, популярността на Борисов нараства на фона на пандемията на коронавирус. България отчете сравнително нисък брой /181/ смъртни случаи от COVID-19, а две неотдавнашни проучвания на общественото мнение показаха преднина за неговата партия пред съперниците.

Борисов заяви, че неговите противници, включително президентът Румен Радев, основната опозиция – социалистическата партия – и други по-малки политически фракции, се опитват да го разклатят и да предизвикат предсрочни избори, така че президентът да може да назначи временно правителство.

Общите избори в България предстоят следващия март.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук