училище

Знаете ли коя е най-дългата планинска верига в света? А най-големият остров и най-високият водопад? Как сте с географията? Тук сме подбрали 20 въпроса, които дават възможност да проверите познанията си. Верните отговори ще откриете най-долу.

1. Кой е най-високият връх в Германия?

А. Вацман

Б. Алпшпитце

В. Цугшпитце

2. В коя държава се намира най-високият връх на Андите?

А. Чили

Б. Аржентина

В. Перу

3. Къде се намират Атласките планини?

А. Африка

Б. Южна Америка

В. Азия

4. Къде се намират плажовете Ипанема и Копакабана?

А. Баия

Б. Сао Пауло

В. Рио де Жанейро

5. Как се казва най-високият водопад в света?

А. Нигарски водопад

Б. Салто Анхел

В. Гокта

6. Към коя държава принадлежат Хавайските острови?

А. САЩ

Б. Мексико

В. Канада

7. Как се казва най-големият остров на света?

А. Мадаскар

Б. Борнео

В. Гренландия

8. Коя е най-дългата река в света?

А. Амазонка

Б. Нил

В. Ориноко

9. В кое море се влива Волга?

А. Каспийско море

Б. Средиземно море

В. Черно море

10. Изворите на река Меконг се намират в:

А. Тайланд

Б. Виетнам

В. Тибет

11. Коя от тези реки е най-дълга?

А. Волга

Б. Дунав

В. Рейн

12. Колко притока има Амазонка?

А. 100

Б. 400

В. 200

13. Кой е най-големият океан на Земята?

А. Тихият океан

Б. Атлантическият океан

В. Индийският океан

14. Как се казва протокът между Северна Америка и Сибир?

А. Червено море

Б. Берингов проток

В. Босфор

15. Кой е най-големият континент?

А. Африка

Б. Северна Америка

В. Азия

16. Как се казва най-голямата пустиня в света?

А. Сахара

Б. Антарктида

В. Гоби

17. Колко са континентите?

А. 9

Б. 7

В. 5

18. Как се казва най-високият връх на Земята?

А. К2

Б. Анапурна

В. Джомолунгма

19. Коя е най-дългата планинска верига на света?

А. Хималаите

Б. Андите

3. Скалистите планини

20. Къде се намира островната група Кабо Верде?

А. В Индийския океан

Б. В Тихия океан

В. В Атлантическия океан

Верните отговори: 1 – В; 2 – Б; 3 – А; 4 – В; 5 – Б; 6 – А; 7 – В; 8 – Б; 9 – А; 10 – В; 11 – А; 12 – В; 13 – А; 14 – Б; 15 – В; 16 – Б; 17 – Б; 18 – В; 19 – Б; 20 – В.

[tcm id=“1″]

Текст: „Дойче веле“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!