природен газ

Днес Европейският съюз ще изготви спешни планове за ограничаване на потреблението на газ, след като президентът на Русия Владимир Путин предупреди блока, че има опасност руските доставки по най-големия газопровод за Европа – „Северен поток 1“ – да бъдат намалени още повече, предаде „Ройтерс“.

Доставките по газопровода към Германия бяха спрени за 10 дни за годишна профилактика и се очаква да бъдат възобновени в четвъртък. Повече ТУК

Доставките по „Северен поток 1“ обаче бяха намалени още преди прекъсването на поддръжката поради спор за части, за които са наложени санкции, и сега може да бъдат допълнително намалени, докато доставките по други маршрути, като например през Украйна, също намаляха, след като Русия нахлу в съседната страна през февруари.

Прекъсванията възпрепятстват усилията на Европа да запълни газовите си хранилища преди зимата, което повишава риска от нормиране на потреблението, смята „Ройтерс“.

Какво ще направи Европейската комисия?

Планът на Европейската комисия е да призове държавите да намалят потреблението на газ. В проекта, видян от „Ройтерс“, се предлага доброволна цел за страните да намалят търсенето на газ през следващите осем месеца, която би могло да стане правно обвързваща при извънредна ситуация.

Представители на ЕС заявиха, че целта на намаляване на потреблението ще бъде 10-15%, като всеки план ще трябва да бъде одобрен от членовете на 27-членния блок. Но представителите на ЕС твърдят, че е жизненоважно да се действа сега, а не да се чака да се види какво ще се случи с потоците по „Северен поток 1“ или други маршрути.

„Смятаме, че пълното прекъсване е вероятно и то е особено вероятно, ако не действаме и се оставим уязвими за него“, каза един от тях. „Ако изчакаме, ще бъде по-скъпо и ще означава, че ще танцуваме в духа на Русия“.

Европейските политици заявиха, че Русия води политическа игра с доставките на газ, като използва технически проблеми като претекст за намаляване на доставките. Кремъл заяви, че Русия остава надежден доставчик на енергия и обвини за намалените доставки санкциите.

Двама руски източници, запознати с плановете на Русия за износ, заявиха, че се очаква газовите потоци по „Северен поток 1“ да бъдат възстановени навреме в четвъртък, след като бяха спрени на 11 юли за годишна поддръжка, пише „Ройтерс“.

Но според тях той ще бъде под капацитета си от 160 млн. куб. м на ден.

Контролираният от Кремъл енергиен гигант „Газпром“ намали износа на газ по маршрута до 40% от капацитета през юни. Тази седмица бе съобщено, че турбината, която е попаднала под ударите на санкциите, е на път да се върне, за да бъде преоборудвана.

Днес обаче Путин предположи, че може да се стигне до по-нататъшно намаляване на доставките по тръбопровода, който минава под Балтийско море за Германия, икономическата сила на Европа, която разчита до голяма степен на руското гориво.

Европейските държави се стремят към алтернативни доставки на газ, въпреки че световният пазар на газ вече беше разтегнат още преди кризата в Украйна, тъй като възстановяването на световната икономика след пандемията повиши търсенето на гориво.

В понеделник северноафриканският производител на газ Алжир, който има тръбопроводи за Италия и Испания, обеща на Рим, че ще доставя повече газ на южноевропейската страна по сделка на стойност 4 млрд. долара – един от няколкото хода на държавите от ЕС, с които се опитват да си осигурят повече доставки.

Членовете на ЕС също така се надпреварват да изграждат или разширяват терминали за внос на втечнен природен газ (LNG), който може да бъде доставян в блока от САЩ и други страни. Но пазарът на втечнен природен газ се доминира от дългосрочни договори, което затруднява бързото осигуряване на редовни доставки.

Във вторник Португалия заяви, че пристанището ѝ в Синеш е готово да обработва последващи доставки на втечнен природен газ, пристигащ с големи танкери, който може да бъде прехвърлен на по-малки кораби, за да се насочи към други европейски държави.

„Пристанище Синеш очевидно има важен принос за осигуряването на потенциални алтернативни маршрути, които да заменят вноса на руски природен газ“, заяви говорител на португалското правителство.

Стана ясно и, че азерският газ за ЕС до 2027 година ще се удвои, след като Европейската комисия и президентът на Азербайджан подписаха нов меморандум за разбирателство за стратегическо партньорство в областта на енергетиката. Повече ТУК.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук