туристическият бизнес

Туристическият бизнес трябва да се легализира и да разбере какво означава работник, заплащане и защита на трудовите права. Това заяви директорът на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов специално за ДЕБАТИ БГ.

По думите му кризата е разкрила много проблеми, а възстановяването ще премине през редица фази. Ще има и недостиг на кадри, и дори да бъдат привлечени от чужбина, това няма да компенсира дефицита.

Отливът ще надхвърли 100 хиляди за туристическата индустрия в годишен план. Тези, които отидоха в други сектори видяха, че там има целогодишна заетост, заплати, осигуровки, което беше публично известно, че в туризма не е така.

Експертът коментира и помощта от държавата и очерта дългосрочните мерки, бавени с години, върху които да се акцентира. Призовава преди летния сезон, ангажираните в бранша да бъдат кредитирани за нормалното стартиране на сезона. Драганов акцентира, че от 1-ви март от общо 90 хил. заведения от малки кафенета до големи ресторанти, ще отворят значително малка част, защото голям процент са сезонни.

Използваме предимно европейски средства, още не е развърна кесията на държавния бюджет да се търсят кредити, за да се възстановят някои плащания. Имаме проблем с подпомагането на всички във веригата на туризма. За жалост някои от тях изобщо не са включени в списъци. Трябва да се видят частните случаи, особено ако има хора в неравностойно положение

Според него ситуацията в момента е добър повод да се промени „архаичният“ Закон за туризма и да се създават няколко различни камари на ангажираните в този сектор – хотелиери, ресторантьори, туроператори. По думите му в момента има 208 различни организации, които не са обединени в силен неправителсвне сектор и не могат качествено да инициират законодателни промени. Друг голям проблем, например, е липсата на Гранционен фонд в туризма. Все пак тежката ситуация с локдауна откроява и някои хубави аспекти като преоткриване на България.

През септември 2020 имахме по-добри показатели на вътрешни туризъм, отколкото силната 2019-та. Нямаше места за паркиране. Вътрешният туризъм няма кой да го спре. Във времето, в което всичко беше затворено, пътуванията за края на седмицата бяха около 120 хиляди

Директорът на Института за анализи и оценки в туризма твърдо подкрепя идеята за ваксинацинен сертификат на европейско ниво. Защо забавяането на ваксинацията в България може да ни направи неконкурентни в региона; на какво трябва да се заложи за успешен летен сезон; колко хора „изгоряха“ с над 69 млн. лв с резервации за миналата година и ще им бъдат ли възстановени – четете в неделя в ДЕБАТИ БГ

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук