Днес в Парламента се гласува на второ четене поправката в Закона за туризма, с която за отдаване на апартамент в онлайн платформите „Airbnb” и “Booking” трябваше да се изисква съгласието на поне 50% от съседите. Спорното предложение обаче отпадна по желание на депутата от ГЕРБ Димитър Бойчев, въпреки че първоначално то беше внесено от Менда Стоянова и Валери Симеонов. В края на миналата година пък беше приет законът за налагане на патентен данък на наемодателите на подобни жилища.

Наемодателите, които се възползват от платформите, със сигурност ще загубят от тези промени в закона. Депутатът от БСП Румен Гечев коментира обаче, че те ще навредят и на туристите.

„Ще навреди, разбира се. То ще навреди и на тези, които дават такива апартаменти под наем, ще навреди и на тези, които ползват такива услуги, тъй като това са горе-долу най-евтините услуги, тъй като там няма допълнителна администрация, няма допълнителни такси и затова се предлагат на атрактивни цени.”

Той казва, че платформите не са пряка конкуренция за хотелите, тъй като видът и качеството на услугата в двата случая са различни.

„Освен това аз не бих приел аргумента, че това е кой знае каква заплаха за туризма и за другите хотели, защото в крайна сметка става дума за различен вид услуги с различно качество. Тези, които търсят високо качество на хотелите, в които пребивават, зимни или летни курорти, те няма да наемат една гарсониера за 15 лева на вечер. Така че тук не виждам някакво изземване на бизнеса. И също аргументът, че това ще доведе до някакви сериозни постъпление в бюджета поставям под съмнение, поради примера, който Ви дадох.”

Гечев посочи още, че депутатите не трябва да внасят подобни закони, които имат пряка връзка с тях и с техния бизнес, тъй като това е конфликт на интереси.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!