банки

Руски хакери, нарекли себе си We are killnet, твърдят, че са свалили наши сайтове, съобщи в. „24 часа“. Атаката е заради предателството на България към Русия и доставки на оръжие за Украйна, твърди хакерската група.

Интернет страницата на Администрацията на президента е била обект на масирана DDoS атака, свързана със забавяне или временно ограничение на достъпа до сайта, потвърдиха и от прессекретариата на държавния глава. При нея от заразени устройства се правят милиони заявки в секунда към даден сайт. Той не може да ги изпълни и едва малцина успяват да влязат. Предприети са мерки за намаляване на въздействието на атаката. В нито един момент не е имало посегателство върху съдържанието на сайта, а само затрудняване на достъпа до него, отбелязват още от прессекретариата на президента.

Малко по-късно в сайта на президентската институция вече се влизаше безпрепятствено. Такива атаки рядко продължават над 12 часа, щетите са само пропуснатите ползи.

Хакерската атака е била предприета и срещу сайтовете на Министерството на финансите, Външно министерство, както и на Министерски съвет, Министерството на отбраната, на здравеопазването. Пострадали са и сайтовете на летищата у нас.

Софийската градска прокуратура (СГП) съобщи, че се е самосезирала във връзка с разпространената информация за хакерска атака срещу български сайтове. Прокурор в СГП незабавно е разпоредила извършването на проверка по наличната информация. Проверката е възложена на Държавна агенция „Национална сигурност“ и на Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ на МВР.

Към този момент е известно, че атаката от руския град Магнитогорск. Възложена проверка. Обект на атака е на българската държава като част от европейското семейство. Тези хакерски атаки са към множество министерства, включително МВР, КС, Министерството на правосъдието, заяви главният прокурор Иван Гешев на брифинг.

„Това е сериозен проблем, който очакван – на всички ни е ясно, че ние сме част от европейското семейство и защитаваме европейски ценности“, заяви още той.

Още новини от деня – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук