Стефан Белчев
На снимката: Стефан Белчев

Завишение на сметките от 18 073 247 лева само в една инхаус процедура по договор на Агенция „Пътна инфраструктура“ и „Автомагистралиагистрали“ ЕАД за строежа на автомагистрала „Хемус“ е открила Агенцията за държавна финансова инспекция, обяви днес директорът на АДФИ Стефан Белчев в интервю за bTV. Допуснато е и заобикаляне на Закона за обществените поръчки, посочи той.

„При нашия преглед на договорите от „Автомагистрали“ с подизпълнителите се доказва, че това са огледални договори на тези, които АПИ е възложила на „Автомагистрали“. Това е заобикаляне на закона“, каза Белчев.

От думите му стана ясно, че глобени от АДФИ кметове са плащали санкциите си с пари на общината. Във ведомството са установили, че след наложена глоба, при тях постъпват пари не от сметката на санкционирания кмет, а от тази на общината, въпреки че отговорността винаги е лична.

Тепърва ще се правят проверки дали кметовете са възстановявали парите към бюджета, стана ясно от думите на Белчев.

Докладът на АДФИ за откритите нарушения на договорите по възлагане на строителство на автомагистрала „Хемус“ стана повод за размяна на реплики от страна на бившия премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов и финансовото министерство. На партийно мероприятие в Бургас през уикенда Борисов обяви, че агенцията не е установила никакви нарушения.

От министерството пък отговориха, че има „ясни констатации за категорично завишени цени на различни материали и дейности по строителството на участъци от АМ „Хемус“.

Стефан Белчев обясни, че са извършени пет проверки в АПИ от началото на 2021 г. до момента. Четири от тях са възложени от Софийската градска прокуратура и Спецпрокуратурата. Има и една от финансовия министър. АДФИ работи по указания на държавното обвинение, уточни Белчев

Освен всичко има и заобикаляне на Закона за обществените поръчки относно възлагането на договори за проектиранe. Това е довело до ощетяване на хазната с 3,7 млн. лв.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук