Диктаторът, наречен от президента Тръмп „човекът-ракета“ заради любовта му към изстрелването на ракети и ядрените оръжия, е претърпял процедура по поставяне на стент по-рано този месец, която завъртя масивен вихър от международни спекулации.

Хонконгска телевизионна мрежа обяви в събота, че Ким е починал, позовавайки се на „много солиден източник“, съобщава „Ню Йорк пост“. Междувременно японско списание съобщи късно в петък, че той е във „вегетативно състояние“. В родната страна на Ким севернокорейските медии се държат така, сякаш всичко е напълно нормално.

Други непотвърдени сведения, приписвани на висши източници на партийната общност в Пекин, твърдят, че Ким не е издържал, когато хирургът му е извършвал малката операция, защото ръцете му „треперели ужасно“.

Отсъствието на лидера от съботната 88-годишнина от създаването на корейската Народна революционна армия допълнително подхрани слуховете за смъртта. По-рано през седмицата президентът Тръмп изрази съмнение към сведенията, че Ким е болен, а официално запознат с американското разузнаване заяви, че правителството няма причина да заключи, че е тежко болен.

Все пак шепотът премина в ясно изказани предположения, когато Китай изпрати медицински експерти, които да помогнат за лечението на Ким, съобщи Ройтерс в петък. Китайски медик каза пред японско списание, че лидерът се е хванал за гърдите и паднал на земята при посещение в провинция по-рано този месец. Лекарят, придружаващ Ким, го закарал в близката болница, където очевидно е извършена процедурата.

Ако Ким е мъртъв, официално потвърждение може да дойде само от държавните медии в Северна Корея, които забавиха съобщенията за смъртта на деспотичните предшественици на Ким, неговия баща и дядо, с четири дни.

„Що се отнася до Северна Корея, никога не можете да сте твърде сигурни, докато не чуете новините от самата страна“, каза Дейвид Максуел, севернокорейски специалист от Фондацията за защита на демокрациите. „Но си струва да се отбележи, че сега в Северна Корея има 6,5 милиона смартфона и въпреки че покритието е само за страната, информацията има начин да се измъкне по-бързо, отколкото преди.“

Максуел теоретизира, че коронавирусът може да е бил утежняващ фактор, ако Ким се окаже мъртъв, особено след като има затлъстяване, високо кръвно налягане и диабет. Северна Корея претендира за липса на случаи на COVID-19, но може да лъже, каза Максуел.

Ким е върховен лидер от 2011 г., когато баща му Ким Чен Ир почина от сърдечен удар. Ким Чен Ир наследи баща си Ким Ир Сен, който почина от инфаркт през 1994 година.

Що се отнася до потенциалния наследник на Ким, залозите са на страната на малката му сестра Ким Йо Чен, на 31 години, според „Ню Йорк пост“. Тя се смята за най-малкото дете на любовницата на Ким Чен Ир, която също роди Ким и по-големия му брат Ким Чен Чул.

Освен че е главен помощник на Ким, Ким Йо Чен наистина е единственият останал член на семейството, който може да го наследи.

По-големият брат на Ким беше убит в Малайзия през 2017 г. А Ким Чен Чул, който е три години по-възрастен и известен като суперфен на Ерик Клептън, вече веднъж беше отхвърлен като твърде „женствен“ от баща си, за да управлява убийствения режим.

„Би било безпрецедентно и шокиращо да има жена Велик лидер, но не би било ерес“, казва Сунг-Йон Лий, експерт от Флетчърското училище за дипломатизация на университета Тъфтс. „Необходимостта от поддържане на властта в семейството превъзхожда всичко, включително всякакви шовинистки традиции или мизогиния (презрение към жени) в Северна Корея.“

Северна Корея вероятно ще затвори всеки сантиметър от границата си в случай на смърт на Ким, заяви Максуел, а политбюрото на страната ще се срещне зад затворени врати, за да определи своя наследник.

И Ким Чен-ун, и сестра му, са прекарали част от детството си в швейцарски пансиони, където са изучавали английски език и са придобили вкус към западния живот.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!