Симпатизанти на ДПС и съмишленици на Христо Иванов от „Да, България” протестират в парк „Росенец”, разделени от полицейски кордон. напрежението обаче ескалира, след като два кораба с желаещи да акостират на плажа в т. нар. Догансарай бяха върнати и около 12 часа днес протестиращите, водени от Христо Иванов и Иво Мирчев влязоха в сблъсъци с полицията. Според сведенията Мирчев е бил задържан, а Иванов е бил видян повален на земята. Марко по-късно Мирчев е бил освободен. Същото е станало с всички задържани от сблъсъците сутрента, като им е и бил връчен протокол за предупреждение да не нарушават обществения ред.

Преди това Иво Мирчев оповести намеренията на портестиращите на живо във „Фейсбук“:

Към 12.45 часа пътуващи към парка Росенец съобщиха, че не могат да стигнат до мястото на протеста, тъй като магистралата Бургас – Созопол е затворена, а движението е итклонено през Звездец, съобщи „Дневник“. До момента от пресслужбата на полицията в Бургас не отговарят на въпроса каква е причината за затварянето.

Какво се случи досега

Рано сутринта привържениците на ДПС пристигнаха с автобуси и коли по пътя за парк „Росенец” в подкрепа на почетния председател на ДПС Ахмед Доган. По-късно пристигнаха протестиращи, предвождани от Христо Иванов от „Да, България”, които искаха да проведат протеста си като масово плажуване в „Росенец”, но не бяха допуснати от жандармерията. Впоследствие Христов Иванов отиде пред общината в Бургас, където се срещна с кмета Димитър Николов. От своя страна кметът определи като грешка действията на полицията за това, че са спрели достъпа на български граждани до плажа в Росенец. След тези думи на кмета всички протестиращи, които се бяха събрали пред общината в Бургас тръгнаха отново към Росенец.

Междувременно привърженици на ДПС не допуснаха на протест българските граждани, които искат да плажуват в парка „Росенец“. На пристанището пристигна катамаран, който бе избутан навътре във водата от симпатизантите на ДПС. Хората от лодките, които искат да плажуват казваха, че няма частно пристанище, и развяваха българското знаме.

При пристигането си в парк Росенец кметът на Бургас Димитър Николов заяви, че първият протест е бил на Христо Иванов, после в ОДМВР е дошли заявление за втори протест.

„Поисках от комисар Сотиров-директор на ОДМВР-Бургас, да осигури достъп на гражданите до пътя. Грешка е органите на МВР да не допускат гражданите. С недопускането на граждани се създава по-голямо напрежение“, добави кметът.

До плажа по този път не може да се стигне, защото има частен имот, уточни още Николов.

Протестиращите, които искаха да стигнат до плажа в Росенец, се опитаха да преминат през полицейския кордон, но се стигна до кратки сблъсъци с полицията, които отново не ги допуснаха.

След 13 часа стана ясно, че група от протестиращите е стигнала до плажа, който е формалния повод за драмата от последните дни.  Под погледите на охраната и членове на младежката организация на ДПС те изпяха българския химн и отново скандираха „Мафия“. Някои предават и на живо във „Фейсбук“:

Междувременно в медиите бе публикувана позиция на ВМРО в защита на правото нап гражданите да бъдат в спорната акватория:

„Трябва да е ясно за всички, че плажната ивица и акваторията около Росенец не са частна собственост на никого. Те са изключителна държавна собственост и абсолютно никой няма право да ограничава достъпа на българските граждани до там. Полицаите не трябваше да спират мирния протест на хората, който е одобрен и има разрешително. Това допълнително доведе до нагнетяване на ненужни конфликти“, се там.

По последни сведения протестиращите остават в района на Росенец, а симпатизантите на ДПС са започнали да се разотиват.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!