БРЕКЗИТ, федерална европа

На практика е невъзможно Европейския съюз и Великобритания да се договорят за условията по раздялата им в срок, пише Би Би Си, като цитира източник от правителството в Лондон. Това е станало ясно след разговор по телефона между премиера Борис Джонсън и канцлерката на Германия Ангела Меркел.

След като повторили позициите си и възможните компромиси станало ясно, че постигането на споразумение преди изтичането на месеца е „изключително малко вероятно“, казва източникът.

Опитите да се намери компромис между позициите на Лондон и Брюксел продължават, като нова среща между Джонсън и ирландския му колега Лео Варадкар е предвидена в следващите няколко дни. Но на фона на дипломатическите ходове, разговорът между Джонсън и Меркел отново засили страховете от варианта, който никой не иска, така наречения твърд Брекзит.

Канцлерката казала на британеца, че единственият начин да бъде променено безизходното положение е Северна Ирландия да остане в митническия съюз с ЕС и да се съобразява с правилата на единния пазар по отношение на търговията, за да не се превърне границата й с Република Ирландия във външна за Общността.

Както Борис Джонсън, така и парламента в Лондон отхвърлят този вариант.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!