Доналд Тръмп

Американският сенат не успя да достигне нужното мнозинство от две трети за осъждане на бившия президент Доналд Тръмп по обвинение в подбудителство към въстание във връзка с бунта в Капитолия на 6 януари, съобщиха от Би Би Си.

Мнозинството от сенаторите – 57 на 43, включително седем републиканци, гласуваха за осъждането на Тръмп. 10 гласа обаче се оказаха недостатъчни, тъй като за осъждане бяха нужни 67.

След получаване на оправдателна присъда, Тръмп публикува изявление, в което обяви процеса като „най-големият лов на вещици в историята“.

Това беше вторият импийчмънт на Тръмп.

Ако беше осъден, Американският сенат можеше да гласува да му забрани да се кандидатира отново за президент.

След гласуването старшият републиканец в Конгреса, сенаторът Мич Макконъл заяви, че Тръмп е „отговорен“ за нападението над Капитолия и го нарече „позорно, позорно неизпълнение на дълга“.

По-рано той гласува против присъдата, като заяви, че е противоконституционно сега, когато Тръмп вече не е президент. Макконъл допринесе за отлагането на процеса срещу Тръмп, докато той напусна поста си на 20 януари

Той баче предупреди, че Тръмп все още може да носи отговорност в съда.

„Той все още не се е измъкнал съвсем. И все пак. Ние имаме система за наказателно правосъдие в тази държава, имаме граждански съдебни спорове и бившите президенти не са имунизирани срещу [отговорност] от нито един от тях“, каза той.

Президентът Джо Байдън каза: „Въпреки че окончателното гласуване не доведе до осъдителна присъда, същността на обвинението не е спорна.

„Тази тъжна глава от нашата история ни напомни, че демокрацията е крехка. Че тя винаги трябва да бъде защитавана. Че трябва да бъдем винаги бдителни. Че насилието и екстремизмът нямат място в Америка. И че всеки от нас има дълг и отговорност, тъй като Американците и особено като лидери, за да защитават истината и да побеждават лъжите. „

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!