Валери Симеонов няма да се откаже от Закона за хазарта. В кулоарите на парламента, лидерът на НФСБ заяви, че държавата няма да допусне ликвидирането на един отбор по финансови причини.

„Юни месец 2018 г. внесох аналогичен законопроект. От цялото мислене законопроектът стана още по-прецизен, още по-взискателен и още по-полезен за държавата. Недейте очаква някой да премисли, особено пък аз“, каза Симеонов и добави, че той „ще прекрати едно ограбване в областта на хазарта и ще насочи много сериозни финансови ресурси към спорта в България и здравето на страната”.

Във връзка с притесненията на отбора „Левски“ по отношение на закона, Симеонов обясни, че всяко едно такова твърдение подлежи на проверка.

„Първо, не е ясно какъв е размерът на спонсорството по отношение на „Левски“. На думите на основния спонсор не мога да вярвам, тъй като има доста разминавания в цифрите, които той споменава, както и неговите представители и глашатаи. Говори се, че „Национална лотария“ е внесла за 2019 г. 70 млн. лв. такси, справката на Комисията по хазарта е, че са внесли 19,7 млн. лв. Вижте какви сериозни разминавания. Така че трябва да се постави под съмнение всяко изявление за спонсорирането на „Левски“. Дали е толкова значимо и дали то определя съществуването на отбора. Във всички случаи държавата не би трябвало и аз мисля, че няма да допусне ликвидирането на един отбор по финансови причини. Ако те сами си го направят със своите резултати, това си е техен проблем“, коментира Симеонов.

Попитан дали се притеснява, че ГЕРБ ще се откажат от намерението си да подкрепят Закона за хазарта, Симеонов каза, че това е въпрос на отговорност.

„Аз правя това, което трябва да направя. Отговарям пред собствената си съвест. Нека колегите от ГЕРБ и всички останали партии, включително и БСП, отговарят пред собствената си съвест“, коментира Симеонов.

Той припомни, че БСП не трябва да бъдат прескачани, тъй като преди две години са изразили подкрепа за законопроекта му.

По-рано обаче Румен Гечев от БСП заяви, че няма да подкрепят Законопроекта за хазарта, внесен от Валери Симеонов.

„По принцип с нашата социалистическа идеология трябва да подкрепяме хората и бизнеса, които създават материални блага и добавена стойност. Най-сигурният начин за подобряване на жизнения стандарт е много и качествена работа, а не много изтъркани талончета. Но не виждам защо ние трябва да влизаме в битка между хора, които печелят десетки милиони. За широката публика е ясно, че тази битка е точно между такива хора. Работата на БСП не е да защитава интересите на хора от хазарта. БСП има други задачи. Ние се занимаваме със защитата на интересите на трудещите се. Ние защитаваме тези, които създават Брутен национален продукт“, коментира проф. Гечев.

На обвиненията на Симеонов, че БСП са внасяли лобистки закони за хазарта от времето на Пламен Орешарски, народният представител коментира, че няма как тези, които управляват последните 10 години да търсят вина в хан Аспарух.

На 16 януари Валери Симеонов внесе предложения за промени в Закона за хазарта, с които се иска национализация на националната лотария. Още на следващия ден, лидерът на НФСБ заяви, че е получил подкрепата на премиера Бойко Борисов, финансовият министър Владислав Горанов и спортният министър Красен Кралев за държавен монопол на лотарийните игри.

Симеонов иска държавен монопол над лотарийните игри, какъвто има в Европейския съюз, и допълни, че в законопроекта са предвидени срокове за прекратяване на лицензите на частните фирми.

Валери Симеонов каза още, че предлага продажбата на лотарийни талони да се извършва само в лицензирани обекти, а не и в бензиностанции и супермаркети, както е сега, и такива да няма в радиус от 300 метра от училища.

Още миналата година Валери Симеонов внесе други промени в Закона за хазарта, които в крайна сметка не видяха бял свят. Той настояваше да се забранят пряката и непряката реклама на лотарийни игри, но без да се спира излъчването на тегленията и тиражите по телевизията. Разрешено оставаше и съобщаването на търговската марка и наименованието на игрите. Друго предложение предвиждаше продажбата на билети от лотарийни игри да става в лицензирани от Държавната комисия по хазарт места, а не практически навсякъде, както е понастоящем /например в хипермаркети, на бензиностанции, будки, офисите на „Български пощи“/.

При представянето на законопроекта вицепремиерът Валери Симеонов се позова и на Световната здравна организация, която определя зависимостта от хазарт като патологична.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!