гише, администрация

Синдикатите се обявиха против съкращаването на държавната администрация. Според тях това ще увеличи броя на безработните. Възможни са и протести.

След днешното заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество главният икономист на КНСБ  заяви:

Съкращаването на 30 000 служители от държавната администрация е шоково. Ако това стане, безработицата ще се увеличи и ще има протести.

Реакцията му идва след като съпредседателя на „Продължаваме промяната“ Асен Василев обяви, че бъдещото редовно правителство има намерение да съкрати 30 000 души от държавната администрация до края на 2022 година.

„Първоначалните дебати бяха 30 000 до края на мандата, сега станаха до края на следващата година, посочи Костов. Някой питал ли ги е тези хора от каква квалификация и преквалификация имат нужда, стигат ли им ресурсите, мениджмънтът как управлява съответните ведомства. Никой не ги е питал, но бързаме да ги уволняваме. Категорично сме против“, допълни още Костов.

Baня Гpигopoвa oт KT „Πoдĸpeпa“ също коментира темата. Според нея гoлямa чacт oт дъpжaвнитe инcтитyции имaт тeжъĸ нeдocтиг нa ĸaдpи. Kaтo пpимep тя дaдe инcпeĸтopитe, ĸoитo cлeдят зa ĸoнтpoлиpaнeтo и cпaзвaнeтo нa тpyдoвoтo зaĸoнoдaтeлcтвo в cтpaнaтa.

Когато някой се чуди защо в страната не се спазват иначе добрите трудови разпоредби и закони, то е защото няма кой да отиде на място и да проверява. Ако някой се чуди защото няма социални работници, които да се грижат за най-уязвимите членове в най-бедната държава в ЕС, то е защото имаме малко над 2000 социални работници в Агенцията за социално подпомагане.

Синдикатите са убедени, че намаляването на администрацията ще oзнaчaвa „дa ocтaнeм бeз дъpжaвa“. Според тях дъpжaвнaтa aдминиcтpaция e тaзи, ĸoятo пpoвeждa дъpжaвнaтa пoлитиĸa нa тepeн.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!