Борис Джонсън
На снимката: Борис Джонсън

Островът е разтърсен от пореден скандал, свързан с премиера Борис Джонсън. Поводът са медийни публикации, според които торите тайно са платили 60 000 паунда за пищно преобразяване на апартамента, който обитават премиерът и годеницата му.

Разследващите са привикали за разпит председателя на консерваторите Бен Елиът. Той трябва да обясни дали партията е спазила строгите закони за политическите дарения, които действат във Великобритания, съобщава „Дейли мейл“.

Драматичното развитие последва поредица от разкрития на изданието относно финансирането на декора и обзавеждането на апартамента, който министър-председателят споделя с годеницата си Кари Саймондс.

Според публикацията екипът на Джонсън бил изпаднал в паника от разкритията  на вестника.

Какво показва разследването на вестника за ремонта на апартамента на Борис Джонсън?

Въпросните 60 000 паунда не фигурират в списъка с политически дарения, публикуван от Избирателната комисия, която наблюдава финансирането на партиите.

Борис Джонсън и Бен Елиът отричат обвиненията. Двамата обещаха и  подробности за финансирането на ремонта на „Даунинг стрийт“ 11. Те обаче щели да бъдат оповестени след време.

От „Дейли мейл“ изтъкват, че опитите на торите да сведат до минимум противоречията бяха подкопани снощи, след като станало ясно, че премиерът се е срещнал със супер богатия министър на околната среда Зак Голдсмит.

По време на срещата на „Даунинг стрийт“10 е била обсъдена възможността Гордсмит да предложи финансовата си помощ, съобщава изданието.

Решението за създаване на тръст за поддържане на № 10 и № 11 е взето по същото време, когато касата е на минус с 60 000 паунда.

Според „Дейли мейл“ през юни е пристигнала сметката от 60 000 британски лири от луксозния интериорен дизайнер Lulu Lytle Soane Britain, но кабинетът отказал да я плати.

Така се наложило торите да дадат парите, които минали през правителството през юли.

Според професор Дейвид Хауърт, който е анализатор по изборно право ако Джонсън е получил 60 000 британски лири за ремонт на официалния си апартамент, той или неговата партия е трябвало да го декларират.

„Политикът не може да получи голяма сума пряко или косвено, която никой не декларира. Това са глупости“, казва Хауърт пред „Дейли мейл“.

След разкритието на  „Дейли мейл“ торите почват да търсят изход от ситуацията. Търси се и начин да бъдат върнат 60 000 британски лири на лорд Браунлоу, който се оказал благодетелят на премиера.

Какви са правилата за даренията за политическите партии във Великобритания?

Според законите във Великобритания всички дарения от над 7500 британски лири за политически партии, направени между октомври и декември миналата година, е трябвало да бъдат декларирани до 30 януари.

В най-новия списък на комисията, публикуван миналия месец, няма споменаване на дарение от лорд Браунлоу в размер на 60 000 британски лири за централата на консерваторите през октомври, за да им бъдат възстановени разходите за обновяване.

По това време се появява само дарение от 15 000 британски лири за консерваторите от лорд Браунлоу, но то няма общо с апартамента на премиера.

Това е дарение от Huntswood, фирмата за подбор на персонал, собственост на лорд Браунлоу. През последните години той е дал на консерваторите повече от 3 милиона британски лири, или лично, или от неговата компания.

Избирателната комисия може да глоби политически партии до 20 000 британски лири за нарушаване на правилата. Може да разпореди и наказателни разследвания за сериозни нарушения, като например пропускане да се каже истината за даренията.

Борис Джонсън не за първи път се забърква в скандали. Последно възмути британците с изказването си, че взима прекалено ниска заплата, която не му позволява да си гледа семейството.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук