Песента „Луцифер и Буда“ на 14-годишната Сузанита е свалена от платформата за видеосподеляне Youtube късно снощи.

В съобщение на сайта се казва, че видеото вече не е достъпно заради предявена претенция за авторско право на проф. Биджан Казем Мисаг. Той е известен австрийски диригент и цигулар, композирал преди близо 40 години песента Allahumma Ya Subuhun – популярна след последователните на бахайската вяра, която звучи точно като част от „Луцифер и Буда“.

„Това е точно същата песен, която аз съм продуцирал и съм записал през 1991г. Когато ми изпратиха това видео в Youtube го пуснах… Тя (Сузанита – бел. ред.) пееше точно същата мелодия, но не само това – бяха използвали моя запис. Така че това видео е откраднало две неща: продукцията, която аз направих през 1991г. и песента, която проф. Казем Мисаг е написал. Това са нарушения на две авторски права“, каза пред bTV продуцентът на оригиналната музикална творба Том Прайс.

„Невероятно е как продуцентите на този клип са смятали ще подобна кражба ще им се размине“, добавq той.

Прайс, като добави, че ако песента не бъде свалена, ще бъде заведено дело.

Бахайството, наричано от последователите му бахайска вяра, а понякога и според бахаите погрешно- бахаизъм, e религиозно учение. Oснованo e през 19 век в района на днешен Иран, от персиеца Бахаулла. Изповядващите я се наричат бахаи, и в началото на 21 век наброяват около 6 милиона души в над 200 страни по целия свят, но най-много техни представители има в САЩ.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук