Можеше да работя в BiT и сега да треперкам заедно с целия персонал. Преди 2 години си имах хубава работа, но парите намаляха и взех да се оглеждам за нещо друго. Та звъннах на Нери Терзиева, телевизията тъкмо прохождаше и предполагах, че имат нужда от квалифицирани хора.

Нери вика – има място за продуцент на новините. Ама някак си всичко увисна във времето, не стана работата и си намерих друго място, по специалността, както се казва.

После BiT се разви, доби авторитет, особено след като ТВ „Европа“ смени собственика си. Нишата се отвори.

Когато преди дни беше обявено, че и BiT се продава, ми се обадиха доста хора да питат какво става. Телевизията, макар и да направи поредица компромиси след първите месеци, когато лица ѝ бяха Нери и Ралица Василева, си спечели зрители с хъс, добър спрямо българските стандарти професионализъм и най-вече заради почтеното и честно отношение.

Имам доста резерви към Сашо Диков например, но го харесвам, понеже не се страхува да пита.

Имах случай. Преди години писах подробности за убийството на Емил Кюлев. Когато го застреляха през 2005, започна разкостването на империята му. Вдовицата Весела Кюлева беше натисната да продаде акциите в СуперБоровец и в крайна сметка ги продаде на „Главболгарстрой“ за 15 милиона евро. Говори се, че по съвет на тогавашния президент Георги Първанов.

Година-две по-късно бях на заседание на общинския съвет в Самоков, общината беше акционер в този проект, и тогава Теро Халмари, представител на „Икуест“, фонд, който също беше инвестирал, информира общинските съветници, че фондът през следващите две години няма да прави нищо, понеже е купил скъпо акциите на Кюлев.

Съветниците попитаха за колко. Халмари каза – 165 милиона евро.

Печалбата е невероятна. Дал си 15 милиона евро, след две години получаваш 165.

Първанов даваше пресконференция в президенството, Сашо Диков влезе и единствен от цялата менажерия посмя да зададе този въпрос. Имаш ли нещо общо с убийството на Кюлев.

Изгониха го начаса.

Диков не се бои да пита. Повечето български журналисти вече се страхуват.

Затова и сега доста българи се вълнуват какво ще стане с BiT.

Не че телевизията е връх. Но е парченце някакво, дето може малко от малко да се казват неща, които другаде не могат.

Сега подозренията са, че и това парченце ще бъде бастисано.

Вижда се и с просто око, без човек да е много вътре, че върви изкупуване на медии. Парите не се жалят. Плаща се в пъти повече, отколкото ако имаше търговска логика.

Но залогът е друг. Медиите в България не изкарват парите си както ги изкарват медиите по света. Всичко минава през политиката. Това ни доближава до Русия и други такива режими.

Но все още има накъде. Ще видим колко.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук