Минке

 

 

Малцина се чели „На завой“ от Димитър Талев. Но доста хора знаят цитата от него, популярен във вида, който започва така: „Да знаеш, Минке…“

Но точният цитат е „Знаеш ли, Милке, последният правоверен комунист ще умре в България. И тогава, когато никъде по света няма да има правоверни комунисти, нито дори в болшевишка Русия, тук, у нас, все още ще се намери някой. Ах, какъв народ сме ние!…“.

Но в битовото съзнание е останало „Да знаеш, Минке“. Даже ми се чини, че оттам идва и „Това е положението, Минке“.

Първото издание е от 1940-а, след 1944 година книгата е забранена, а тези три изречения струват на Талев един шестмесечен арест и още 6 месеца в „Куциян“, един от първите концентрационни лагери в комунистическа България. След това – 4 години изселване в Луковит.

През 2016-а издателство „Захарий Стоянов“ на Иван Гранитски – ти да видиш – преиздаде романа. Но пак малцина са го чели.

Като литература „На завой“ е далеч от по-късните книги на Талев, особено от македонската му четирилогия. Препрочитам я (четирологията) вече повече от 30 години почти всяка година и все намирам нещо, дето по-рано съм го пропуснал.

В „На завой“ се разказва за разочарован комунист, който се връща у дома и почти в началото произнася добилата популярност фраза.

Този роман със сигурност няма някога да влезе в учебниците, но тази фраза я знаят повече българи, отколкото са чели „Гласовете ви чувам“ примерно.

Но както е тръгнало да се ре-побратимяваме с македонците, скоро може Талев пак да получи забрана, по новому – бан, този път по други съображения.

А иначе Владимир Свинтила свидетелства, че на младини Талев е бил марксист, а след това извървял пътя до отрицанието.

А ги пиша тия неща, понеже се навършиха 100 години от Октомврийската революция в Русия. И понеже даже в Русия, поне на официалните историци и политици и по медиите не им се обръща езикът да рекат „Великата Октомврийска“. Викат ѝ само Октомврийска.

За разлика от България. Където на маса хора им грейва лицето и с удоволствие спрягат Великата октомврийска социалистическа революция. Която нито е велика, нито е октомврийска, а дали е социалистическа е въпрос, който заслужава специално изследване.

Та е прав Талев.

Това е положението, Минке.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук