румяна ченалова
На снимката: Румяна Ченалова

Специализираният наказателен съд оправда по всички обвинения бившата съдийка и настоящ кандидат-депутат от „Възраждане“ Румяна Ченалова, съобщава самата тя в социалната мрежа „Фейсбук“.

Скандалът около Ченалова започна през 2015 г., когато тогавашният френски посланик Ксавие Лапер дьо Кабан заговори за „гнилите ябълки“ в съдебната система на България. Тогава той обвини съдийката в корупция във връзка с гледаното от нея дело за несъстоятелност на две дъщерни дружества на френския дистрибутор „Белведере“.

Обвинителният акт беше внесен през 2016

Делото срещу нея продължи близо 3 години, а обвинителният акт беше внесен в съда за пръв път през 2016 г. Той беше за престъпление по служба и за документно престъпление.

Според прокуратурата те са извършени, докато Ченалова е опитала да набави облага за „ОЕТ – Обединени Енергийни търговци“ ЕООД, чието дело срещу НЕК е гледала като съдия в Софийския градски съд. Престъплението по служба било извършено с 14 отделни деяния, с които Ченалова нарушила Закона за съдебната власт и Гражданския процесуален кодекс, с цел да набави облага за ОЕТ.

Прокуратурата твърди, че съдийката не видяла нередностите в исковата молба на ОЕТ, а по нея не били платени дължими държавни такси за над 434 000 лева. За НЕК настъпили вредни последици от направените запори, а облагата на ОЕТ са неплатените държавни такси. Документното престъпление е свързано със същото дело, тъй като Ченалова поправяла протокол по него.

Дисциплинарно уволнение

Миналата година Ченалова беше окончателно освободена от съдебната система, след като петчленен състав на Върховния административен съд (ВАС) потвърди решението на Висшия съдебен съвет за уволнението ѝ от ноември 2015 г. Дисциплинарното производство срещу нея беше образувано по предложение на тогавашния правосъден министър Христо Иванов и се отнасяше до четири групи нарушения – забавяне на производство, нарушение на Етичния кодекс, накърняване на престижа на съдебната власт и неизпълнение на други служебни задължения.

Ченалова е била съдия по редица известни дела – от аферата „Сапард“ до убийството пред дискотека „Соло“ в София, мегаделото „Октопод“ срещу бившата барета Алексей Петров, както и в делата по финансовите спорове между банкера Цветан Василев и депутата Делян Пеевски.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

 

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук