Великобритания

Световният печат е авторска рубрика на ДЕБАТИ.бг, която отразява водещите новини в едни от най-известните и престижни световни издания. В нея на един адрес можете да откриете най-важното от международната сцена.

CNN: Силно земетресение погуби най-малко 280 души в Афганистан

Силно земетресение в нощта срещу сряда е убило най-малко 280 души в Афганистан, съобщи Би Би Си, позовавайки се държавни медии в страната.

Световният печат

Снимки в социални медии показват хора в носилки, рухнали сгради и руини в провинция Пактика, на границата с Пакистан.

Информационна агенция Бактар посочи, че се очаква броят на жертвите да расте, като добави, че ранените са над 600.

Повечето от жертвите са в провинция Пактика, където са загинали 255 души и над 200 са ранени. В провинция Хост убитите са най-малко 25, а 90 души са настанени в болница. Все още се очаква информация за засегнатите хора в отдалечените населени места.

Предприета е спасителна операция, като са включени и хеликоптери за превозване на ранените.

Земетресението е било с магнитуд 6,1 по Рихтер, по данни на Европейският средиземноморски сеизмологичен център. Според Геологическата служба на САЩ силата е била с 5,9 по Рихтер. Епицентърът на земетресението е бил на около 44 км от град Хост в Югоизточен Афганистан и на дълбочина около 51 км.

Трусове са усетени на над 500 км от епицентъра в Афганистан, Пакистан и Индия, в район където живеят 119 милиона души, посочва Европейският средиземноморски сеизмологичен център. Той цитира свидетели, които усетили земетресението в Кабул и пакистанската столица Исламабад.

„За нещастие миналата нощ имаше силно земетресение в четири окръга на провинция Пактика, което уби и рани стотици наши сънародници и унищожи десетки къщи“, заяви правителственият говорител Билал Карими.

ВВС: Инфлацията във Великобритания достигна 40 годишен връх

Инфлацията във Великобритания се повиши през май до 9,1%, показват данни на британската официална статистика ONS, като това е най-високата инфлация от поне 40 години – откакто съществуват тези статистически данни от 80-те години на миналия век.

Световният печат

Индексът на потребителските цени (CPI) нарасна през май с 0,7% спрямо април, когато скочи с 2,5 на сто.

Спрямо година по-рано потребителската инфлация се ускори през май до 9,1% от 9,0% през април, потвърждавайки очакванията на анализатори и икономисти. Според ONS инфлацията в Обединеното кралство вероятно е била по-висока по някое време през 1982 г. – преди официалната статистика да започне да събира този тип данни.

Според ONS нарастването на цените на храните и безалкохолните напитки в сравнение със спадовете преди година, доведе до най-голям принос за продължаващото повишаване на потребителската инфлацията.

Цените на храните и безалкохолните напитки се повишиха през май с 8,6% на годишна база от 6,7% през април, докато разходите за жилища и комунални услуги скочиха с 19,4% след растеж с 19,2% месец по-рано. Транспортните цени се увеличиха с 13,8% след повишение с 13,5%.

Инфлацията се забави слабо при ресторантьорския и хотелиерския бизнес (до 7,6% през май от 7,9% месец по-рано), и в здравеопазването до 1,8% от 2,3 на сто.

Инфлацията във Великобритания вероятно ще продължи да се увеличава и през следващите месеци, имайки предвид, че производствените цени на входа и на изхода на предприятията се повишиха през май съответно с 22,1% и с 15,7% спрямо година по-рано (най-висока производствена инфлация от юни 1980 г. насам).

Independent: Черният лешояд се завръща в Източните Родопи

Най-големият и тежък лешояд в Европа някога е обитавал цялата територия на Европа, но през последните 200 години числеността му е намаляла главно поради непреднамерено отравяне, което е довело до запазване на фрагментирани популации.

Световният печат

Но по-късно тази година птиците, известни още като черен лешояд, ще се завърнат в небето над Родопите, които се простират в Югоизточна Европа покрай южната граница на България и в Североизточна Гърция.

Повторното въвеждане на вида се осъществява благодарение на проект за възстановяване на дивата природа, в рамките на който вече са преместени 17 птици от Испания, които сега се държат временно в голяма специално построена волиера, докато бъдат освободени и се надяваме да помогнат за възстановяването на вида в региона.

Черните лешояди се смятат за „ключов вид“ в планинската екосистема и се хранят предимно с трупове на дребни животни. Това се счита за съществена роля, тъй като бързо премахва и рециклира телата на умрелите животни, като по този начин помага да се спре разпространението на болести като антракс и бяс.

Огромните птици могат да достигнат размах на крилете над 3 метра и да тежат повече от 14 кг.

Родопите трябва да осигурят идеално местообитание за вида, който преди това е бил унищожен отчасти поради използването на оловни куршуми при лов, които след това се предават на животните, хранещи се с мърша, по хранителната верига.

В планинската верига вече успешно са възстановени благороден елен, елен-лопатар, зубър, каракачански кон и пони от породата Коник, а също така там живеят вълци, златни чакали, лалугери и кафяви мечки.

Надеждата е, че повторното заселване на лешоядите ще помогне да се запълнят празнините в историческия ареал на птиците, което означава, че популациите им ще се простират от Азия и Близкия изток чак до Испания и Португалия.

„Това всъщност е нашата мечта“, казва Добромир Добрев, координатор на проекта на БърдЛайф България, който работи с “Rewilding Rhodopes” за връщането на лешоядите.

„С естественото възстановяване на старите места за размножаване, главно на Балканите, тези птици могат лесно да се свържат с алпийския регион, а след това и с Иберийския полуостров“, каза той.

Популацията на черния лешояд е разделена на две части – между популация на запад, и друга остатъчна популация, изолирана на Балканите.

„Картата, която виждаме сега, има много пропуски“, казва Дели Сааведра, ръководител на отдел „Ландшафти“ в Rewilding Europe.

„През най-ниския период в Испания е имало 200 двойки. Всички останали европейски популации, с изключение на една малка колония в Гърция с около 25-30 двойки, са изчезнали“.

От тази исторически ниска точка през 70-те години на миналия век черните лешояди постепенно се възстановяват, подпомагани от интензивни усилия за опазване.

Понастоящем в Испания се размножават повече от 2500 двойки и тази популация се превърна в източник за успешно повторно разселване в Пиренеите, , Южна и Централна Франция и Френските Алпи.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук