От началото на пандемията от Covid-19 oт преди две години в България, държавата не спира да подпомага най-засегнатия бизнес с различни мерки. Макар през това време някои от тях да отпадаха или да се променяха или дори да се активираха със закъснение, ощетените не бяха изпускани от фокус. Дори и през този период да имаше редица политически сътресения. Редно ли е обаче те да продължат и след официалното отпадане на ограниченията?

Според правителството – да. Днес беше съобщено, че освен традиционната великденска добавка за пенсионерите, се предвижда и удължаване на една от най-популярните мерки – така наречената 60/40. Подробни аргументи защо това се налага, не бяха разяснени.

Не трябва да се забравя, че принципът на всяка помощ от държавния бюджет е да е целева подкрепа за най-засегнатите групи – пенсионери, социално слаби или съсловия, които, заради извънредни обстоятелства, са ограничени в дейността си. Що се отнася до бизнеса – той не влиза в тази категория. Основната му роля в икономиката на страната е да внася, а не да получава. Прекомерната помощ, която се удължава заради натиск и лобиране от различни сектори или заради политически дивиденти, по-скоро вреди.

От една страна, това намалява конкурентоспособността и изкривява естествените икономически процеси, а от друга – финансовият ресурс за реални реформи в други сфери намалява.

Аргументи, че мерки като 60/40 вече могат да бъдат спрени, идват от резултатите на самия бранш. Например, след официалното приключване на зимния сезон в един от топ курортите ни – Банско, стана ясно, че той е бил по-добър дори от предпандемичната 2019. Именно в този контекст е странно, че правителството смята, че хотелиери и ресторантьори, не само в зимните ни курорти, трябва да продължават да получават “помощи”. Към това се прибавя и фактът, че в последните години вътрешният туризъм беляза много добри резултати, заради рестриктивните мерки за пътуване в чужбина.

Още по-странното е, че решението на кабинета идва ден, преди официално да отпаднат всички мерки – зелени сертификати, ограничения за брой посетители и т.н. Процесът започна преди месеци, а с него и връщането на нормалния ритъм на работа на бизнеса.

Вместо парите на данъкоплатците да продължават да бъдат давани заради мерките, въведени заради Covid-19, които отпадат, е по-редно да се помисли как да спрат зависимостите в сфери като енергетика и реформиране на администрацията. С една дума – да се осигурят нормални условия за работа на бизнеса. Всъщност неговите представители винаги публично са искали точно това – да бъдат оставени да работят нормално, а не да бъдат ограничавани и в последствие – подпомагани.

Още икономически новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук