На снимката: главният прокурор Сотир Цацаров

На Великобритания е изпратена европейска заповед за разследване с цел Лондон да установи дали веществото, с което е отровен бизнесменът Емилиян Гебрев, е „Новичок, съобщи главният прокурор Сотир Цацаров след закритото изслушване в парламентарната комисия за контрол на службите. Той обобщи още, че случаят се разследва като опит за убийство.

„Гебрев твърди, че веществото, с което е отровен представлява „Новичок“, поне има такива съмнения в молбата, която е послужила за възобновяване на досъдебното производството. Единственият начин, понятен нам, за да установим дали това е или не „Новичок“ всъщност представлява изследване, което могат да направят само британските власти. Тоест целта на европейската заповед за разследване всъщност е отговор дали веществото представлява или е близко до това, което е познато като „Новичок“. На британските правоохранителни органи са изпратени абсолютно всички резултати от изследвания, включително и резултатите от изследването във финландската лаборатория. Това е предмета на европейската заповед за разследване“, посочи Сотир Цацаров.

Към настоящият момент това, което може да се заяви с категоричност е само съвпадението на период на пребиваване на Сергей Федотов с деня, в който Емилян Гебрев е изпаднал в това състояние, каза главният прокурор.

Парламентарната комисия за контрол на службите днес изслуша представители на службите за сигурност и прокуратурата, относно изнесената в публичното пространство информация за лице свързано със случая „Скрипал“ 2018 г. и пребиваването му в България по време на инцидента с E. Гебрев през 2015 г.

„Всичко, което можеше да бъде казано и всичко, което е установено по досъдебното производство е представено вътре в парламентарната комисия. По отношение на Федотов, както и по отношение на други руски граждани са представени всички данни, които касаят не само това, което бе споделено публично, имам предвид данните относно трикратното влизане и съответно излизане от българска територия. Но и всичко, което касае или което сме успели заедно с ДАНС и МВР да съберем до този момент, което касае техния маршрут. Имам предвид пътуване, места за настаняване, пребиваване, лица, други руски граждани, които са били с тях и т. н.“, посочи Сотир Цацаров.

Той заяви, че е установен целия маршрут, хотели на настаняване, ползвани МПС-та под наем, влизане, излизане в границите на страната, други лица, които са го придружавали, виза, документи, с които е влязъл у нас и продължава да се работи в тази насока. Цацаров уточни, че в никакъв случай не твърдят, че Гебрев е претърпял хранително отравяне.

„Версията, която е свързана със съдържание на въпросното фосфороорганично съединение като пестицид в руколата е проверена до край до производителя на руколата и категорично е отхвърлена, т.е. тя е била третирана с пестицид, но този пестицид не може да причини състоянието, в което е изпаднал той. Следователно ние разследваме опит за убийство, а що се отнася до въпросната рукола, това е само версия, която е проверена до край“, посочи главният прокурор.

Двете линии на разследване са свързани както с опита за убийство, т.е. с опитите за отравяне на Гебрев, на неговия син и на производствения директор във фирма „Емко“ от една страна, а от друга страна с пребиваването на руски граждани у нас.

„Към настоящият момент това, което може да се заяви с категоричност е само съвпадението на период на пребиваване на Федотов с деня, в който Гебрев е изпаднал в това състояние“, заяви главният прокурор.

Работи се и по още една линия, разкри Цацаров.

„Към момента на отравянето, а и предната вечер Гебрев е бил на вечеря също с чужди граждани негови бизнес партньори. Установяването на същите също е предмет на разследване“, заяви той.

На въпросът от какъв произход, обвинител номер 1 каза: руски и полски.

Мотивите за този опит за убийство, според главният прокурор трябва да се търсят към момента на осъществяването му, т.е. в събития, които са били към 2015 г. и може би малко пред тях.

„Гебрев сам заявява, че не може да открие мотив, тъй като той счита, че такива причини към онзи момент не са съществували“, заяви той.

По думите на Цацаров се ще изискват от междуведомствената комисия и всички лицензи, които касаят сделки за износ на оръжие и боеприпаси към онзи момент.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук