мобилни телефони yettel
Снимката е илюстративна

Европейският парламент гласува в сряда да ограничи цените за телефонни разговори и текстови съобщения между държавите от ЕС и да създаде система за предупреждение при природни бедствия или терористични атаки.

Съгласно новия закон, който все още се нуждае от официално одобрение от държавите членки, телекомуникационните фирми няма да могат да налагат повече от 19 евроцента за минута разговор и шест цента на текстово съобщение.

Приети с 584 гласа срещу 42 гласа, таваните за цените са планирани да влязат в сила на 15 май 2019 г., след като държавите-членки неофициално ги одобриха през юни.

„Няма да има повече такси за повиквания в рамките на ЕС и за текстови съобщения“, каза Ламберт ван Нистелрой, холандски депутат от ЕНП.

Той каза, че ценовите ограничения са допълнение към стъпката на ЕС от миналата година за слагане край на таксите за роуминг за европейците, използващи мобилни телефони в рамките на блока.

Това означава, че разноските на европейците за обаждане, изпращане на текстови съобщения или използване на интернет, когато пътуват в други държави от ЕС, ще бъдат същите, каквито са у дома

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук