възрастни хора

Всеки поне веднъж в живота си се е отнасял в мечти за безсмъртието – жадуван блян на редица хора. Какво обаче, ако се окаже, че каквото и да правим за здравето си има таван на възрастта, който човешкият организъм може да достигне?

Именно това установява ново проучване, публикувано в “Nature Communications” на 25 май 2021 г. и цитирано от “Scientific American”.

Според него максимална продължителност на живота има, но тя може да бъде далеч по-висока от продължителността, която е била регистрирана досега. За това обаче няколко фактора трябва да бъдат налични.

В много страни по света в момента се наблюдава тенденция за увеличаване на средната продължителност на живота. В някакъв момент обаче това ще спре. Безсмъртието винаги е било мечта на човечеството, но природата поставя граници на абсолютно всичко. Изследователски екип, воден от Тимъти Пирков, в момента проучва каква може да бъде максималната продължителност на живота при хората. Учените са използвали различни критерии за своето изследване¹.

Продължителността на човешкия живот все пак може да се увеличи

Библейската продължителност на живота от 120 до 150 години е възможна, според оценката на изследователския екип, който работи за биотехнологична компания. За това обаче трябва да са налични две ключови условия: късмет и генетика. Ако не умрем преждевременно от раково или сърдечно заболяване или блъскане от кола, дългият живот е напълно възможен.

И все пак: дори и да изключим възможните опасности, животът все пак остава ограничен. Според учените причината е, че с напредване на възрастта се намалява устойчивостта на организма. Поради това тялото се нуждае от повече време, за да се възстанови от стресови фактори.

Как протича проучването?

За проучването Тимъти Пирков, изследовател в базиранат в Сингапур компания – Gero, и неговите колеги разгледаха „темпа на стареене“ в три големи групи в САЩ, Великобритания и Русия. За да оценят отклоненията от стабилното здраве, те разглеждат отблизо промените в броя на кръвните клетки и дневния брой направени стъпки, като ги анализират по възрастови групи.

Както за броя на кръвните клетки, така и за стъпките, моделът е един и същи: с увеличаване на възрастта, фактор, различен от каквото и да е заболяване, води до предсказуем и постепенен спад в способността на организма да връща кръвните клетки или ходенето до стабилно ниво след някакъв вид нарушение. При използване на този предсказуем спад  екипът от учени стига до диапазона от 120 до 150 години.

Също интересно:

Резултатите от изследването показват също, че колкото по-възрастен е човек, толкова по-трудно е за тялото му да се възстанови. В резултат на това човек става крехък.

Фактът, че Пирков и колегите му са избрали променлива, която е толкова различна от кръвната картина и въпреки това са открили същия спад с течение на времето, може да е доказателство за легитимността на проучването.

Съавторът на изследването Петър Федичев, физик и съосновател на Gero, казва, че въпреки че повечето биолози биха разглеждали броя на кръвните клетки и броя на стъпките като „доста различни“, фактът, че и двата фактора „рисуват абсолютно едно и също бъдеще“, предполага, че че този темп на стареене е реален.

Как да увеличим продължителността на живота си?

Въз основа на събраните данни учените след това определят възраст от 120 до 150 години за максималната продължителност на живота на човек. Това е абсолютната граница. Те също така казват, че човек може да увеличи продължителността на живота чрез подобряване на способността за физическо възстановяване. Проучването ще бъде първата стъпка в тази посока.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук