Кейт Мидълтън
на снимката: херцогинята Кейт Мидълтън

Херцогът и херцогинята на Кеймбридж планират да съдят британското списание „Татлър“ за статия за Кейт, пълна според тях с предубедени, сексистки твърдения за нейната фигура, възгледи и маниери.

Става дума за за материал, публикуван на уебсайта на списанието под заглавието „Катерина Велика“ с подзаглавието „Как кризата направи от Кейт влиятелна личност“, в която авторът Анна Пастернак проследява формирането на съпругата на принц Уилям от момиче от семейство от средната класа с публична фигура с тежест. Материалът е публикуван в интернет в навечерието на появата на хартиения юлски брой на списание „Татлър“ с Кейт на корицата.

Според британския таблоид „Мейл он сънди“ кралската двойка изпратила чрез адвокатите до редакцията на списанието искане за отстраняване на материала от онлайн изданието. Това е изключително необичайна стъпка за кралското семейство, което предпочита да не влиза в юридичедски разправии и отговаря с мълчание на всякакви измислици на пресата.

Както отбелязва изданието, пресслужбата на двореца Кенсингтън е възмутена от твърденията, че Кейт се чувствала изтощена и се намира в капана на кралски задължения, след като принц Хари и Меган решили да напуснат кралските дела.

Дворецът Кенсингтън миналата седмица излезе с изявление, отбелязвайки, че статията на „Татлър“ съдържа много неточности и подвежда читателите. Съобщава се, че принц Уилям и Кейт са изключително натъжени от това, как статията говори за семейството на родителите на Кейт, нейните деца и как тя следи за фигурата си.

В един момент се прави паралел между слабата фигура на Кейт и фигурата на майката на Уилям лейди Даяна, която страдаше от булимия. Материалът на „Татлър“ съдържа фраза, според която принц Уилям е обсебен от майката на Кейт, Карол, виждайки я като „мама“, която му липсвала през целия му живот.

„Иронично е, че любимото на кралското семейство списание ги изтипоса така. Херцогинята по природа е срамежлива жена, която се опитва да направи всичко колкото е възможно по-добре“, казва източник от кралските среди.

Автор на материала „Катерина Велика“ е Анна Пастернак, племеница на Борис Пастернак. Това не е първият път, в който тя се занимава с темата на настоящото кралско семейство: през 1994 г. Анна Пастернак издаде биографичната книга „Любовта на принцесата“ за романа на принцеса Даяна и Джеймс Хюит.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!