Народно събрание

Управляващите от ГЕРБ предлагат през 2021 г. до 60 работни дни в неплатен отпуск да бъдат признавани за осигурителния и трудовия стаж. Предложението идва между първо и второ четене на проекта за бюджет за следващата година на Държавното обществено осигуряване.

Искането на депутатите е свързано с факта, че заради противоепидемичните мерки голяма част от българите са принудени да работят при ограничен режим.

Депутатът от ДПС Хасан Адемов пък предлага тежестта на 1 трудов стаж да нарасне от 1,2 на 1,3, което да осигури увеличаване на пенсиите с 10%, като освен това се приложи и предвиденото вече увеличение с 5% от 1 януари.

От БСП също предлагат подобна промяна, като добавят искане за преизчисляване на пенсиите с осигурителен доход от 2016 г. Целта на това предложение е разликата между старите и новите пенсии да бъде намалена.

Друго предложение на социалистите включва увеличаване на дневното обезщетение в случай на безработица от 12 лв. на 17,50 лв., а за гледане на дете през втората година обезщетението да нарасне на 650 лв.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!