Урсула фон дер Лайен

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви днес, че Европа трябва да наложи таван на цените на руския газ, за да предотврати опитите на руския президент Владимир Путин да манипулира енергийния пазар на блока, предаде „Ройтерс“.

Тя също така призова да се предприемат мерки за намаляване на неочакваните печалби, които доставчиците на електроенергия са реализирали в резултат на газовата криза, като средствата се използват за подпомагане на уязвими граждани и предприятия.

„Твърдо вярвам, че сега е време за таван на цените на руския газ по тръбопроводите за Европа“, заяви фон дер Лайен пред репортери в кулоарите на среща на германски консервативни депутати в град Мурнау.

„На европейско равнище може да бъде предложен таван на цените на газа, а освен това на европейско равнище има правно основание за временно укриване на печалби като спешна мярка по време на криза“, добави тя.

На сегашния пазар на електроенергия в ЕС производителите продават енергията си на цена, определена от последната електроцентрала, необходима за задоволяване на търсенето – често това е газова централа, което означава, че неотдавнашният скок на цените на газа е довел до повишаване на цената на електроенергията, отбелязва „Ройтерс“.

След като нахлу в Украйна, Русия намали доставките на газ за Европа, което доведе до рекордно високи цени на газа. Страните се опитват да намерят алтернативни доставки, тъй като се стремят да запълнят газовите хранилища за зимата.

Министрите на енергетиката на Европейския съюз ще се срещнат на 9 септември, за да обсъдят отговора си на скока на цените.

На 14 септември фон дер Лайен ще представи идеите на Комисията за спешни мерки на ЕС за справяне с ценовия скок, заяви в четвъртък високопоставен служител на Комисията. прочети повече

Още новини от Европа – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук