машини за гласуване

В така или иначе заплетените преговори за поръчка на допълнителни машини за предстоящите предсрочни избори сега се появи трето действащо лице, което не само обещава да реши проблемите на ЦИК, а и да му спести няколкостотин хиляди. То обаче твърди, че никой не му обръща внимание. От своя страна, Цветозар Томов, член на ЦИК, заявява, че не знае за какво става въпрос.

Красимир Иванов твърди, че е представител на фирма за внос на машини за гласуване от Китай, която е участвала в предходния конкурс. Пред БНТ той заявява, че фирмата е преговаряла с ЦИК, но предложението й е отхвърлено.

„Нашата оферта е за 5 млн. лева, ние може да доставим машините в съответните срокове спрямо зададената процедура. Говорих с заместник председателят на ЦИК, говорих с членовете на ЦИК и всеки ми казва ей сега ще ви уведомя“, каза Красимир Иванов.

Иванов заявява пред БНТ, че се е видял принуден да уведоми различни държавни администрации.

„Днес аз уведомих администрацията на президента, администрацията на служебния министър председател, приложил съм документите на нашия български партньор, който участва в процедурата, но не знам защо никой не иска да разговаря с нас“, каза представителят на фирма за доставка на машини Красимир Иванов.

Запитан за това обаче, Цветозар Томов, член на ЦИК, заявява пред БНТ, че подобен случай не му е известен.

През последните дни българската общественост стана свидетел на изключително интересни „преговори” за цената на поръчката на 1500 допълнителни машини за гласуване за предстоящите предсрочни избори. Още с взимането на решението за поръчване на такива ЦИК определи цена от 6,5 милиона лева на базата на цената на предходната поръчка. Миналия петък обаче от фирмата, която досега е изпълнявала всички обществени поръчки за машини за гласуване и съответно на която бяха възложени надежди за извършване на експедитивна доставка, заявиха, че не могат да осигурят машините освен ако от ЦИК не платят двойно.

От „Сиела“ заявиха, че в никакъв случай не могат да предложат цена под 15 милиона, а с всеки изминал ден тя ще се увеличава. Изказване, което много хора определиха като вид изнудване поради неизгодната позиция на ЦИК. В понеделник обаче фирмата смени политиката и заяви, че може да осигури отстъпка от един милион. В резултат на това от ЦИК обявиха край на преговорите със „Сиела Норма”, като същевременно заяви, че в бъдеще не изключват възможността отново да разговарят с тях. По всичко личи, че става въпрос за пазарене на цената.

Сега се намесва и трети играч, който със своето предложение претендира да сложи окончателен край на тези преговори.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук