Красимир Вълчев ще бъде обект на проверка
на снимката: Министърът на образованието Красимир Вълчев

Първият учебен ден за всички деца и всички училища ще бъде присъствен, а учениците ще бъдат задължени да носят защитни маски за лице навсякъде с изключение на класните стаи и физкултурните салони. Тържества на първия учебен ден също ще има, но само за учениците от 1, 5 и 8 клас.

Това посочи министърът на образованието Красимир Вълчев тази сутрин пред бТВ.

Във връзка с това кой ще трябва да носи маски Вълчев посочи:

„Началните учители, които работят само със съответния клас няма нужда да носят маска, но тези, които работят с различни класове най-вероятно ще трябва.“ Той допълни, че най-вероятно за тях ще бъдат закупени шлемове, тъй като са по-удобни. При учениците независимо от възрастта маските ще бъдат задължителни.

Задължителни в училищата ще бъдат здравните мерки като дезинфекцията, носенето на маски, осигуряването на топла вода и сапун.

В класните стаи няма възможност за спазване на физическа дистанция, поради което от училищата ще се опитат да създадат физическо разделение между отделните паралелки. Това обаче е част от т. нар. избираеми мерки.

„Избираемите ще бъдат свързани с това да бъде ограничено взаимодействието между паралелките, за да може в случай на коронавирус контактните лица да бъдат ограничени.“, посочи Вълчев.

От избирателните мерки е и възможността за разместване на графика, за да може междучасията и часовете за различните паралелки да започват по различно време.

При дистанционно обучение децата ще участват по-скоро пасивно, когато това не е за целия клас.

Образователният министър обяви, че няма да има задължителен термоскрининг на входа на училищата, защото децата в едно голямо училище с часове няма да могат да влязат. „Ще има така наречения медицински филтър – по-скоро преглед на симптоми. Той може да бъде на входа, може през първия час учителят да попита децата има ли някой със симптоми. Съответно ще има правила за реакция при наличието на симптоми – отделяне на детето, уведомяване на родителите, евентуално РЗИ“, обясни министърът.

Вълчев уточни, че едно от най-големите предизвикателства е липсата на достатъчно резервни учители.

„Имаме списък от резервни учители. Помолили сме и висшите учители, които осъществяват педагогическо образование, също да ни допълнят този списък. В момента имаме голям списък от заместващи учители. На всеки един учител му се случва да отсъства, да се разболее. Тази година още повече. Вероятно няма да бъде достатъчен този списък, който имаме от предходни години. Трябва да го допълним. Най-добре това да са правоспособни учители, но също така ще включим и студенти“, обясни той.

Няма абсолютно безопасна среда, училищата също не са абсолютно безопасна среда, но прилагайки комплекс от мерки ще се опитаме да ги направим по-безопасни, заключи Вълчев.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук