Асен Василев
На снимката: Асен Василев

Вицепремиерът и финансов министър Асен Василев коментира цените на олиото в страната. По думите му се наблюдава необяснено увеличение в няколко търговски обекта.

„Това, което виждаме, е необяснено увеличение на цените в няколко търговски обекта от няколко контрагента. Имаме слънчогледово семе за четири години напред количеството олио, което държавата потребява”, обяви той. На въпрос защо министърът на икономиката Корнелия Нинова заговори за спиране на износа на олио, вицепремиерът отговори: „Това, че го имаме в момента, не означава, че то няма да бъде изнесено в доста кратки срокове”, допълни той и уточни, че към момента износът не е спрян.

Василев посочи, че силно се надява да е нямало политика в опашките за олио в събота, но допълни: „Имайки предвид медийното отразяване и разпространяване по Facebook, най-вероятно е имало”, подчерта вицепремиерът.

Припомняме, че вицепремиерът и министър на икономиката Корнелия Нинова заяви пред БНТ по повод истерията около цената на олиото че „държавата ще се бори със спекулата“ и подчерта, че това е „абсолютно изкуствено създадено напрежение“.

Според нея в България има достатъчно слънчогледово семе за производство на олио за тази и следващата година. Заради покачването на търсенето, обаче, това се отразява на цената.

„Вчера отправих призив към българските граждани – тръгвайки към това, сами си вредим. От 3 дни КЗП, КЗК, комисията за стокови борси и тържища проверяваме магазините в цялата страна. Има абсолютно изрядни търговци, но има и много драстични случаи“, посочи Нинова.

„Например, в един магазин олиото е доставено с включено ДДС на жена 2,99 лева, а се продава на витрината за 5,99, това са 3 лева отгоре, които си е сложил търговецът. Тоест, има данни за спекула, което остро осъждам. Да се опитваш да трупаш печалби за ден два на гърба на хората е просто недопустимо“, категорична е Нинова.

Тя посочи примери от държавите в ЕС, като заяви, че има меки мерки – проверки, наказания, с които сме започнали, но виждам, че Европа и светът тръгват и към доста по-драконовски мерки, допълни министърът на икономиката.

През последните дни у нас се наблюдава значителен ръст в цената на олиото, което доведе до засилено търсене. Вчера опашки имаше пред търговските обекти в цялата страна. В Бургас 74-годишен мъж дори почина, докато чака да дойде неговият ред.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук